18.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Nemačka prva u Evropi po proizvodnji sladoleda

Italija je poznata kao zemlja u kojoj se tradicionalno proizvodi najviše sladoleda u Evropi. Međutim, prema poslednjem izveštaju, Nemačka je preuzela vođstvo kada je ova poslastica u pitanju

Najveći proizvođač sladoleda u Evropskoj uniji je trenutno Nemačka, dok je Italija na drugom mestu. U Evropskoj uniji je 2022. godine ukupno proizvedeno više od tri milijarde litara sladoleda. To je ukupno povećanje za 5% više nego godinu dana ranije. Prema količini koja se izveze, Francuska i Holandija zauzimaju prvo i drugo mesto.

Ukupan izvoz sladoleda iz EU u države koje nisu članice EU je 222.000 tona sladoleda, u ukupnoj vrednosti od 723 miliona evra. Uvoz sladoleda iz država van EU u članice Unije je iznosio 82.000 tona u ukupnoj vrednosti od 180 miliona evra.

Osim što je najveći proizvođač sladoleda u 2022. godini, Nemačka je proizvela u proseku najjeftiniji sladoled od 1.5 evra po litri. Francuska je prijavila prosečnu cenu od 1.9 evra po litri sladoleda, dok je Italija prijavila prosečnu cenu od 2.3 evra po litri sladoleda.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Najskuplji sladoled je proizveden u Austriji, s prosečnom cenom od 7.0 evra po litri sladoleda. Nakon Austrije, slede skandinavske zemlje, Danska sa 4.4  i Finska sa 2.8 evra po litri sladoleda.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -