18.6 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Dolma, najukusnija fuzija Balkana i Istoka

Dolma je nacionalno jelo Turske, a označava bilo koju vrstu povrća punjenu smesom na bazi pirinča. Za tradicionalnu dolmu, listovi vinove loze se pune pirinčem i mlevenim mesom, a postoje i druge varijante koje u sebi ne sadrže meso

Dolma je ime za specijalitet koji nam dolazi sa Istoka, ali ga svi iz regiona smatram svojim, jer se već vekovima priprema kako za svakodnevni obrok, tako i za najsvečanija slavlja. To samo govori koliko je on popularan i univerzalan.

Na samom početku, treba reći da za razliku od sarme, koja dolazi od reči “sarmak”, što znači umotati, reč dolma u prevodu znači “punjeno povrće”. Ime je dobila od turskog glagola “dolmak” što znači napuniti. Dakle, ideja da se povrće puni raznim sastojcima je postala izuzetno ukusna, na samom kraju i praktična.

Osnovna ideja dolme je da se različiti sastojci poput povrća, kao što su paprike, paradajz ili vinova loza, napune nadevom od mesa i pirinča ili samo povrća, začina i začinskog bilja. Nakon punjenja, obično se priprema kuvanjem ili pečenjem u rerni, šporetu ili ispod sača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ozlem Warren (@ozlems_turkish_table)

Prema predanju, nije tačno utvrđeno, veruje se da su persijanci i Grci prvi razvili dolmu. Nakon osvajanja Carigrada 1453. godine, Osmanlije su probale ovaj specijalitet. On je istog trenutka postao neizostavan deo njihove kuhinje i trpeze sultana.

Ukusi i načini pripreme dolme variraju u zavisnosti od regiona i kulturnih uticaja. Danas postoje dolme sa vinovom lozom, blitvom, zeljem, dok su punjenja od mesa, pirinča, bulgura ili bilo kog drugog povrća. Ovo jelo je često omiljeni deo mnogih tradicionalnih obroka. Može biti servirano kao predjelo, glavno jelo ili kao bilo koji deo trpeze tokom raznih svečanosti.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Dolma je postala neizostavan deo kuhinje i naroda na Balkanu, pa je rado pripremamo i jedemo i mi. Kod nas je dolma poznata kao i sarmica sa vinovom lozom, sa zeljem ili blitvom. Pored toga, poznate varijante dolmi su i punjene paprike, kako sveže, tako i suve sa venca, a često se konzumiraju i punjene tikvice. Takođe, postoji i punjeni plavi patlidžan.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -