28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Evropski Amazon, rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Unesko je stavio pod zaštitu rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, prirodno područje koje se proteže kroz čak pet država. Svojevrsni „Evropski Amazon“ kako ga nazivaju je postao najveće zaštićeno rečno područje u Evropi

Inicijativa za zaštitu ovog područja pokrenuta je više od dve decenije od strane ekoloških aktivista iz zemalja kroz koje se proteže ovaj rezervat, a zvanično je rad na priznavanju započeo 2011. godine. Sada je rezervat i zvanično deo Uneska, Evropski Amazon je međunarodni primer simbioze zaštite prirode i održivog razvoja.

Ovaj projekat obuhvata područje Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Njegov značaj je izuzetan za očuvanje rečnog sistema, kao i prirode koja se nalazi oko njega. Posebno su interesantna staništa koja obuhvataju poplavne šume, travnjake, sprudove, obale, rečne rukavace, napuštena rečna korita i meandare u kojim je utvrđeno čak 75 različitih tipova staništa za brojne retke i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

U projektu se nalaze takođe i brojne institucije koje pružaju značajnu podršku istraživanju, edukaciji, promociji i organizaciji aktivnosti u rezervatu biosfere, od univerziteta, raznih obrazovnih ustanova do turističkih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -