24 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Palangan, najinteresantnije selo na svetu

Palangan je selo smešteno u Iranu, u severozapadnom delu zemlje. Nalazi se u iranskoj provinciji Kurdistan, koja je poznata po svojoj planinskoj i brdovitoj topografiji i bogatoj kulturi Kurda. Palangan je najpoznatiji po svojoj tradicionalnoj arhitekturi i načinu gradnje kuća

Kuće u selu Palangan su uglavnom izgrađene od kamena i drveta, i izuzetno su karakteristične po tome što su građene uz strmu padinu brda. Ovakva arhitektura omogućava meštanima da koriste prirodni teren za izolaciju i zaštitu od vremenskih prilika, uključujući i sneg koji je čest u ovoj regiji. Kuće su spojene u nizu duž brda i često imaju terase koje se koriste za različite svakodnevne aktivnosti.

Zbog cele organizacije sela, odnosno arhitekture, često ovo selo nazivaju i najlepšim i najinteresantnijim na svetu. Osim svoje arhitekture, selo Palangan privlači turiste svojom prelepom prirodom, planinskim krajolicima i kulturnim nasleđem kurdske zajednice.

Tradicionalne kurdske kuće stepenasto se nastavljaju jedna na drugu, tako da je ravni krov jedne kuće dvorište kuće iznad. Kamene kuće mahom su uklesane u stenu, a za izgradnju nije korišteno nikakvo vezivo, već su rađene tehnikom slaganja.

U selu živi nešto manje od hiljadu ljudi, i uglavnom se bave poljoprivredom. Osnovne kulture koje uzgajaju su pšenica, ječam, šipak, jagode, breskve, višnje, ali takođe proizvode i ulje i med. Interesanto je da u blizini sela postoje brojni ribljaci, pa se riba često konzumira.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Oko današnjega naselja su pronađeni ostaci drevnih grobova i ruševine koji govore da je nekadašnje naselje ovde postojalo pre više od 3.000 godina. Kurdi su dobri domaćini, iako su poznati kao najveći narod na svetu koji nema svoju državu. Oni su ljubazni, rado dočekuju goste, kojim pokazuju svoju tradiciju, kulinarske specijalitete i svoj način života.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -