0.7 C
Belgrade
ponedeljak, 4 decembra, 2023

Ostrvo na koje je Robert Openhajmer pobegao od svog nasleđa

Čuveni režiser Kristofer Nolan prikazao je u svom poslednjem filmu lik slavnog i kontroverznog fizičara, stvorivši zaista antoligijsko delo kinematografije. Novi biografski film rasvetljava uspon i pad „oca atomske bombe“. Međutim, malo ko zna da je većinu svojih poslednjih dana proveo kao karipski migrant na jednom malenom ostrvu u potpunoj usamljenosti

Robert Openhajmer je bio američki fizičar i najvažnija ličnost u Menhetn projektu, američkom programu za razvoj atomske bombe. Tokom Drugog svetskog rata na njemu je radilo skoro 150.000 ljudi, a cilj je bio zaustavljanje Nemačke, odnosno završetak rata.

U filmu, jednom od najboljih u poslednjih nekoliko godina, do detalja se opisuje ne samo Openhajmer, već i sve okolnosti i kontraverze vezane za to vreme, počevši od rata, komunizma i atomske bombe koja je najavila novi svetski poredak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TravelSafe Clinic (@travelsafeclinic)

Dok se Openhajmer javno borio s moralnim posledicama svog “proizvoda” nakon rata, malo ljudi zna da su političke posledice koje su usledile toliko duboko uticale na njegov lični život. Upravo zbog toga, osude javnosti i griže savesti, dosta vremena je proveo skrivajući se na malom, udaljenom ostrvu Sent Džon. Tu je živeo od 1955. skoro do svoje smrti 1967. godine.

Danas je imanje od dva hektara gde je fizičar živeo u skromnoj kućici javno zemljište. Parcela je poznata kao Oppenheimer Beach, odnosno Openhajmerova Plaža, navodi BBC. Tu je živeo u skromnoj kolibi, daleko od sveta i očiju javnosti, daleko od samog sebe.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Iako se ne pojavljuje na većini turističkih itinerera, redovno se reklamira kao jedna od najboljih plaža na Devičanskim ostrvima i jedna od najbolje čuvanih tajni. Slično tome, malo poznata priča o tome kako je Openhajmer od heroja postao negativac do karipskog migranta nudi fascinantan uvid u život jednog od najpoznatijih američkih naučnika i ostrvo koje je u na kraju i oblikovalo njegove poslednje dane.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -