2.7 C
Belgrade
ponedeljak, 11 decembra, 2023

Norveška je nova Španija?

Sve ozbiljniji toplotni talasi širom Evrope „teraju“ putnike da otkrivaju nove destinacije gde će provesti svoje odmore. Sada, na skoro kraju letnje  sezone, sumiraju se utisci i prave planovi za sledeću godinu. Po svemu sudeći,  najpopularnije destinacije za većinu putnika će biti one one “hladnije” i severnije

Norveški fjordovi su postali popularna alternativna odredišta za letnji odmor nakon sve ozbiljnijih toplotnih talasa u južnoj Evropi. Dok Španija, Italija i Grčka tradicionalno decenijama privlače turiste tokom letnjih meseci, rekordno visoke temperature menjaju navike putnika. Neke destinacije su imale temperature čak i do 48 stepeni Celzijusa.

Sve više kompanija i agencija beleži veliki porast potražnje za destinacijama kao što su Norveška i Danska, koje inače ne bi bile zemlje koje bismo rezervisali za letnji odmor. Evropa je postala pretopla za putnike, pa turisti traže hladnije destinacije što ide na ruku Skandinavcima, zaključeno je na Travel Week-u u Las Vegasu ove nedelje.

Tradicionalna mesta za letnji odmor su jednostavno pretopla

Imajući u vidu da je sve više mlađih putnika ili porodica zainteresovano za putovanja, oni ne žele da odmor provedu krijući se od sunca u sobama. Kao rezultat toga, mnogi putnici rezervišu destinacije sa nižim temperaturama, što je rezultiralo porastom interesa za nordijskim zemljama, navodi Euronews.

Promena klime podrazumeva i promenu shvatanja odmora. Pored Skandinavije, destinacije koje se tradicionalno povezuju sa zimskim odmorima, poput Alpa, takođe beleže porast interesovanja tokom letnjeg perioda.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Takva praksa je najzapaženija kod putnika iz Sjedinjenih Država. Sve više Amerikanaca rezerviriše evropske destinacije poput Švajcarske, Austrije i Nemačke, koje tradicionalno nisu bile tako popularne kao Italija, Francuska ili Grčka u letnjim mesecima.

Slična situacija je i kod nas u Srbiji. Nekada su planine bile simbol za isključivo zimski odmor, što se u velikoj meri promenilo u poslednjih par godina. Bilo da su u pitanju poslovna, individualna ili porodična putovanja, planine poput Kopaonika ili Zlatibora nude kvalitetan odmor za blagostanje organizma u letnjem periodu godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -