15 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Sentandreja, najlepše barokno izletište Budimpešte

Sentandreja je šarmantan gradić smešten na obali Dunava, severno od Budimpešte u Mađarskoj. Poznat je po svojoj slikovitoj arhitekturi, umetničkoj sceni i posebnom kulturnom nasleđu

Sentandreja (Szentendre) se nalazi otprilike 20 kilometara severno od Budimpešte, što ga čini popularnim izletištem za turiste koji posećuju glavni grad Mađarske. Grad ima šarenu mešavinu arhitekture koja uključuje uske uličice, kaldrmu i kuće u svim bojama. U središtu grada možete pronaći brojne barokne zgrade i crkve, i u njemu živi oko 26.000 stanovnika.

Sentandreja je poznata kao nekadašnji centar Srba u Ugarskoj, koji su bežeći od turske opasnosti dolazili na ovaj prostor. Ovo tipično ugarsko mesto počelo da se značajnije razvija tek dolaskom srpskog naroda, u toku Velike seobe krajem 17. veka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tahsin Özbek (@tahsin_ozbek_)

Grad je poznat po svojim muzejima i umetničkim galerijama. Tokom godine organizovane su brojne umetničke radionice, galerije koje prikazuju lokalnu i savremenu umetnost. Posebno treba izdvojiti Etnografski muzej, čiji fokus je na mađarskoj tradiciji, običajima i narodnom umetničkom nasleđu.

Centralno mesto okupljanja je Glavni trg, Fo ter. Na njemu se nalazi Trgovački krst, koji se smatra i simbolom grada. Potiče iz 1763. godine, i svake godine pred katolički Božić se tu otganizuje božićni vašar.

Sentandreja se nalazi na Dunavu, što meštanima i turistima obezbeđuje predivan ambijent za šetnje uz reku i opuštanje na obali. Na keju se nalazi park sa klupama gde možete predahnuti i uživati u prirodi. Nakon predaha, obavezno treba iskoristiti priliku da probate lokalne gastronomske specijalitete u restoranima ili kafanama u gradu.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Sentandreja je romantičan i slikovit gradić koji privlači posetioce svojom umetničkom atmosferom, predivnom arhitekturom i opuštenim okruženjem. Do samog grada možete doći vozom, brodom ili putem, što ga čini lako dostupnim za jednodnevne izlete.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -