21.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Odlična godina za turizam u Hrvatskoj

Na osnovu podataka sistema eVisitor, u Hrvatskoj je od početka godine do avgusta ostvareno 16.2 miliona turističkih dolazaka i 88.5 miliona noćenja. To je u odnosu na prošlu godinu porast od 8% u dolascima i 2% u noćenjima. Ako se uporedi sa rekordnom 2019. godinom, ova godina je gotovo identična. Ukoliko sezona bude produžena, prognoze su i više nego optimistične da se postavi novi turistički rekord 

Sistem eVisitor sadrži turistički podatke ostvarenog turističkog prometa u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, kao i u nautičkim objektima. Ova 2023. je prema svim pokazateljima ne samo odlična godina za turizam u Hrvatskoj, već može postaviti novi rekord.

Ostvaren turistički promet samo potvrđuje nove trendove trendove prema kojima turisti ostvaruju više dolazaka na destinacije, ali se pritom zadržavaju nešto kraće, saopšteno je iz HTZ.

Najviše dolazaka i noćenja je ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Kvarneru, Zadarskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji. U Zagrebu je ostvareno 15% više noćenja nego prošle godine, dok je u ostatku zemlje ostavreno čak 14% više nego 2022. godine.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Najviše noćenja, gledano prema destinacijama je ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu. Najviše turista je bilop iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije Austrije i Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -