15.9 C
Belgrade
ponedeljak, maj 6, 2024

Frietkot – Kiosk i pomfrit za Unesko

Belgijanci su odlučili da zaštite svoj nacionalni ponos, nosioca moderne kulture i urbanog života, a radi se o „Frietkot” kulturi. Njihov pomfrit, koji se kupuje isključivo na ulicama, deo je Uneskove liste nematerijalnog nasleđa ove zemlje već par godina

Nacionalno udruženje majstora pomfrita, inače najtipičnijeg predstavnika belgijske ulične hrane, izuzetno je ponosno na svoju „Frietkot“ kulturu. Ova jedinstvena tradicionalna, ali takođe i urbana kultura postala je deo Uneska, kao nematerijalna baština Belgije.

Frietkot je termin koji se koristi u Belgiji da opiše mala prodavnica ili štand gde se prodaje pomfrit. On se obično dva puta prži za hrskavu spoljašnjost i mekanu unutrašnjost, po čemu je i jedinstven. Ove radnje su neizostavan deo belgijske kulinarske kulture i nalaze se gotovo na svim ulicama.

Ovaj ulični delikates, pomfrit, koji smatramao francuskim je u stvari poreklom iz Belgije, i u pitanju su prženi sveži krompirići koji se prodaju isključivo na kioscima. Ovaj specijalitet se služe u papirnim kornetima ili fišecima. Uz krompir, služi se i pržena ili kuvana govedina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sjaco Manuputty (@giacomanu)

„Frietkot“ je složena reč, u osnovi zanči nešto prženo. Međutim, obe reči iz složenice, „friet“ i „kot“ su sublimacija najiskrenijih uzbuđenja jednog prosečnog Belgijanca. Pripremljen od strane profesionalca, pomfrit je savršen samo ako se kupi na ulici, iz drvenih baraka ili koska. Pomfrit se služi samo sa određenim umakom ili sosom, i jede se odmah. To nije hrana koja se dostavlja ili uzima za poneti.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Kiosci, barake, vagoni i druge neugledne građevine više liče na neke umetničke instalacije nego na ugostiteljske objekte, ali one već vekovima ukrašavaju belgijske ulice. Pre 50 i više godina u Belgiji je bilo više desetina hiljada takvih mesta, a danas ih ima nešto preko 5.000, pa su odlučili da ih zakonom zaštite od zaborava.

Za kraj treba reći da je svojevremeno i čuvena Angela Merkel redovna na takvim mestima, kad god se nađe u Belgiji, što dovoljno govori o kakvom se kultu hrane radi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -