18.7 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Otvoren kompleks Domus Tiberiana nakon 50 godina

Večni grad će biti bogatiji za još jedan sadržaj, u pitanju je lokalitet star skoro dva milenijuma. Posetioci će imati priliku da prošetaju drevnom stazom kojom su se kretali carevi do reziddencije koja je dala terminu „palata“ pravo značenje

Domus Tiberiana je stari rimski carski kompleks koji se nalazi na Palatinskom brdu u Rimu u Italiji. Ovaj kompleks je bio rezidencija više rimskih careva i često se povezuje sa članovima Julijevsko-Klaudijske dinastije, uključujući cara Tiberija. Naziv „Domus Tiberiana“ znači „Tiberijeva kuća“ i odnosi se na cara Tiberija koji je bio jedan od najpoznatijih stanovnika ovog kompleksa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anticae Viae (@anticaeviae)

Domus Tiberiana se proteže duž većeg dela Palatinskog brda i sastoji se od različitih prostorija, dvorišta, vrtova i terasa. Ovaj kompleks je evoluirao tokom vremena, proširujući se i renovirajući pod različitim vladarima.

Važno je napomenuti da su ostaci Domus Tiberiana značajno oštećeni i danas su arheološki nalazi koji se često posmatraju kao deo važnog rimskog kulturnog nasleđa. Ovaj kompleks je bio deo većeg kompleksa carskih palata na Palatinskom brdu. On je uključivao i Domus Augustiana, koji se smatrao kućom cara Augustusa.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ovih dana je lokalitet otvoren za javnost nakon 50 godina restauracije, prvenstveno zbog bezbednosnih razloga. Impozantan kompleks, koji se prostire na četiri hektara površine, zatvoren je 1970-ih zbog ozbiljnih strukturalnih problema izazvanih brojnim iskopavanjima početkom 20. veka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -