16.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

EU potvrdila nove granične kontrole unutar Šengena

Putnici unutar Šengen zone se suočavaju sa novim graničnim kontrolama. Međutim, koliko su te kontrole na granicama nova vest, i šta to znači za putovanja?

Ministri EU službeno su potvrdili novi vremenski okvir za uvođenje sistema kontrole ulaska/izlaska (EES) nakon Bregzita. Nove sistem kontrole na granicama je najavljen za 2022. godinu, nakon čega je odložen za maj mesec 2023. godine. Sada je najavljeno da će neki delovi sistema biti operativni krajem 2024. Šta znače uopšte znače nove granične kontrole unutar Šengena i na koga se odnose?

Kada sistem konačno stupi na snagu, putnici izvan EU koji ulaze u Šengen zonu suočiće se sa novim pravilima na granicama. Neki očekuju haos kada se pokrene, dok se drugi nadaju da će nova odlaganja dati dovoljno vremena zemljama da se pripreme za promenu.

Šta je EES?

Novi sistem ulaska i izlaska EES biće automatizovani sistem registracije za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja van EU kojima nije potrebna viza za ulazak u EU.

Putnici će morati da skeniraju svoje pasoše ili druge putne isprave na samouslužnoj kabini svaki put kad pređu spoljnu granicu EU. Neće se primenjivati ​​na legalne stanovnike EU ili one s dugoročnim vizama.

Sistem će registrovati i zabeležiti ime putnika, biometrijske podatke, datum i mesto ulaska i izlaska. Podaci o skeniranju lica i otiscima prstiju čuvaće se tri godine nakon svakog putovanja, navodi Euronews.

Primenjivaće se pri ulasku u sve države članice EU, osim Kipra i Irske, kao i u četiri zemlje koje nisu članice EU u šengenskom prostoru, Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku. EES se uvodi kako bi se pojačala bezbednost granica i identifikuju putnici koji prekorače dopušteno vreme boravka u šengenskom području.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Avio-industrija je podržala odlaganja jer daju više vremena za pripreme. Za sada nisu spremni, a zna se da će putnici morati da podnesu onlajn prijavu pre putovanja, a da će nakon provere elektronska autorizacija vezana za pasoš trajati do tri godine. Ova prijava koštaće sedam evra, i biće obavezna za sve putnike koji budu leteli u vazdušnom prostoru EU.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -