17.9 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Rekordan turistički oktobar u Primorsko-goranskoj županiji!

U Primorsko-goranskoj županiji je tokom oktobra u komercijalnom smeštaju ostvareno gotovo 500.000 noćenja što je za 6% više nego lani i 6% više nego 2019. godine

„Postsezonu nastavljamo uspešnim turističkim rezultatima. Nadmašili smo broj dolazaka i noćenja iz 2022. godine, u oktobru je u komercijalnom smeštaju ostvareno 6% više noćenja, a od početka godine 1% više noćenja. Definitivno poslednjih godina uspevamo u „rasterećenju“ destinacije na način da je regija sve bolje popunjena u pred i postsezoni. To je jedini način da turizam održivo razvijamo, sve je više događanja i ponude koja je osmišljena za pred i postsezonu. Rast broja gostiju, uz održivost, ima još jedan jači efekat, a to je stabilnu zaradu za turističku industriju kroz celu godinu. Na posletku, to je ono što od turizma i očekuju svi akteri – profitabilnost. To znači da uz ekološki, održivi turizam nosi i pozitivan ekonomski predznak“, izjavila je Irena Peršić Živadinov.

U oktobru, prema tržištima, najbrojniji gosti bili su oni iz Nemačke sa ostvarenih 12% više noćenja od 2022. i 2% više od 2019. godine. Slede ih gosti iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Švajcarske i Italije. Uz ta kvarnerska tradicionalna tržišta, velike poraste u broju noćenja tokom oktobra beleže gosti iz SAD-a i to 10% više noćenja od 2022. kao i iz Srbije sa ostvarenih 40% više noćenja od 2022. godine.

Prema vrsti smeštaja u oktobru je skoro pa polovina od ukupnih noćenja ostvarena u hotelima (gotovo 240.000 noćenja, što je 8% više od 2022. godine). Slede objekti u domaćinstvu i kampovi. Upoređujući sa oktobrom 2019. godine kampovi ponovno nastavljaju sa ostvarivanjem odličnih rezultata, pa su tako ovog oktobra ostvarili 67% više noćenja u odnosu na isti period 2019. godine.

Najposećenije subregije bile su ostrvo Krk, Opatijska rivijera, Cresko-lošinjska ostrva i Crikveničko-vinodolska rivijera.

U prvih deset meseci ostvareno je nešto više od 3,1 miliona dolazaka i 18 miliona noćenja, što je za 5% više dolazaka i 1% više noćenja nego prošle godine. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Nemačke, gotovo 30% svih noćenja na Kvarneru, a slede ih gosti iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije, Češke i Poljske. Prema broju ostvarenih noćenja od početka godine, poredak subregija je sledeći: ostrvo Krk, Cresko-lošinjska ostrva, Crikveničko-vinodolska rivijera, ostrvo Rab, Opatijska rivijera, Riječki prsten i Gorski kotar. Pri tome svakako treba spomenuti da, kad se uporedi sa prošlom godinom, u dosadašnjem delu godine najveći rast u broju noćenja beleže Riječki prsten, tj. 12% više, kao i Gorski kotar sa 8% više noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -