12.9 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Fugeraj – iznajmite smeštaj u Nemačkoj za 1 evro

U jednoj maloj zajednici na jugu Nemačke kao da nisu čuli za inflaciju i skok cena, posebno stanarine, što je uvek veliki izadatak. Kod njih već skoro pola milenijuma stoji ista cena, zašto je to tako?

Nedaleko od centra grada Augsburga, u jednom lepom naselju živi 142 stanovnika. To je mirno mesto idiličnih dvorišta i zidova ukrašenih zaraslom vinovom lozom, izgrađeno na osnovu sporazuma starog 500 godina. Stanovnici naselja Fugeraj ne plaćaju više od 0.88 evra za kiriju svake godine, što je manje od jednog evra.

Porodica Fugeraj se naselila u ovo mesto početkom 16. veka, i uglavnom je živela od trgovine. Posao je cvetao i oni su postali jedni od najbogatijih ljudi u okolini.  Tokom godina su stekli značajnu imovinu i nekretnine širom Augsburga i osnovali nekoliko društvenih pokreta.

Jakob Fuger je bio najbogatiji bankar u gradu, zbog čega je dobio nadimak Jakob Fuger Bogati. Međutim, u skladu s načelima svoje porodice, Jakob Fuger je bio skroman, i želeo je da se oduži društvu. Njegova vizija je bila jeftin i pristojan smeštaj za siromašnije stanovnike, navodi Culture Trip.

Tako je nastao Fugeraj (Fuggerei) 1521. godine kada je poklonio zemljište za uspostavljanje kompleksa socijalnog stanovanja. To je bio prvi kompleks takve vrste na svetu, ali su stanovnici morali da poštuju neka pravila. Morali su da budu katolici, da budu građani Augsburga i da budu društveno korisni.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Tom prilikom je ugovorena godišnja zakupnina za jedan od stanova bila jedan rajnski gulden, što je tačno 0.88 evra. Jakob Fuger je osnovao dobrotvorni fond za finansiranje kompleksa socijalnog stanovanja, koji i danas pokriva deo troškova.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -