11.5 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Peleš – najmoderniji dvorac u Evropi

Peleš je od same izgradnje bio jedan od najmodernijih dvoraca u Evropi. Imao je električne instalacije, lift, pokretni krov, pa čak i centralno grejanje, što je bilo potpuno neverovatno

Dvorac Peleš (Peleș) je predivan neorenesansni dvorac smešten u planinama Karpata blizu grada Sinaia u Rumuniji. Naručio ga je kralj Karol I Rumunski 1873. godine, a izgradnja je počela iste godine. Kompletno je završen završen 1914. godine.

Dizajn dvorca je kompleksan spoj različitih arhitektonskih stilova, uključujući nemačke, italijanske i francuske uticaje. Dvorac je služio kao letnja rezidencija za rumunsku kraljevsku porodicu sve do 1947. godine. Upravo zbog toga je i bio opremljen svim najmodernijim sredstvima.

Dvorac je poznat po svom izvanrednom enterijeru, koji obuhvata ukrasne drvene rezbarije, vitraže, prelep nameštaj i veliku kolekciju vrednih umetničkih dela i istorijskih predmeta. Okolni vrtovi i šumovite površine doprinose lepoti i šarmu mesta, privlačeći veliki broj posetilaca svake godine.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Danas je otvoren za javnost uz vođene ture, omogućavajući posetiocima da istraže raskošne sobe, ukrase i slikovitu okolinu. Peleš i dalje ostaje jedan od najpoznatijih i najlepših obeležja Rumunije, prikazujući jedinstvenu lepotu arhitekture i istorijski značaj zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -