12.6 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Odlična godina za turizam u Hrvatskoj, ostvareno preko 100 miliona noćenja

Prema prvim nepotpunim podacima sistema eVisitor, u Hrvatskoj je i ove godine ostvaren odličan turistički rezultat. Nakon pandemije i globalnog zatvaranja, ova zemlja tek sad pokazuje svoj pravi turistički potencijal

Sistem eVisitor sadrži turistički podatke ostvarenog turističkog prometa u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, kao i u nautičkim objektima. Ova 2023. je prema svim pokazateljima ne samo odlična godina za turizam u Hrvatskoj, već je gotovo izjednačena sa rekordnom 2019. godinom.

Od početka godine do kraja oktobra, ostvareno više od 19.8 miliona dolazaka i preko 105.8 miliona noćenja. Iako je godina bila izazovna, dinamika i intenzitet turističkog prometa najbolje pokazuje atraktivnost Hrvatske kod turista, navode iz HTZ-a.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Najviše dolazaka i noćenja je ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Kvarneru, Zadarskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji. Najviše noćenja, gledano prema destinacijama je ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu. Najviše turista je bilo iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije Austrije i Poljske.

Hrvatska je deo Evropske unije od 2013. godine, i nalazi se u Šengen zoni, što je dodatno doprinelo popularnosti ove zemlje kod turista. Pored toga, međunarodnim turistima je olakšano i to što se ova zemlja takođe nalazi u evrozoni, pa nemaju problema sa plaćenjem ili konverzijom novca.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -