13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Život u gradu bez automobila

U Pontevedri je uobičajeni zvuk automobila i prljavih auspuha trajno zamenjen cvrkutom ptica i ćaskanjem ljudi. To je u velikoj meri poboljšalo ne samo zdravlje, već i kvalitet staovnika kojima automobili više skoro da i ne trebaju

U španskom gradu Pontevedra na ulicama nema automobila. Nema brujanja motora, sirena i gužvi koje oni prave. Ono što umesto toga na ulici možete čuti su cvrkut ptica na drveću, srkanje kafe po kafićima i veseli smeh meštana.

Pre nekih dvadesetak godina, gradonačelnik ovog grada je odlučio da ukloni sve automobile sa ulica. Nekada ih je bilo i do 14.000 dnevno, a danas nema nijednog. Svi su zabranjeni u centralnom gradskom jezgru, i danas tamo majke bezbrižno šetaju svoju decu.

Miguel Anxo Fernández Lores je gradonačelnik od 1999. godine, i njegova filozofija je jednostavna, posedovanje automobila ne daje vam pravo da zauzimate javni prostor. Zašto jedan automobil ima više prava na ulici od starice, deteta ili devojke na biciklu?

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Njegov plan je podrazumevao vraćanje javnog prostora stanovnicima, i upravo zbog toga tamo nema automobila, nema parkinga, semafora i ostalih stvari vezanih za saobraćaj. Život u gradu je mirniji, tiši i zdraviji, a stanovništvo je srećno. Jednostavan recept za srećan i zadovoljan život.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -