18.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Pihtije – za izbegavanje ili za obožavanje?

Srpska tradicionalna hrana je jaka i kalorična, ali takođe i ukusna i utešna. Od mesa, povrća, preko salata i zimnice, postoji puno toga što možemo da ponudimo i najfinijim nepcima, kako bi smo ih očarali. Jedan od specijaliteta koji u poslednje vreme dobija na popularnosti važi za nešto što se u svetu obično preskače ili izbegava, a bez čega nijedna tradicionalna trpeza nije potpuna

Pihtije su tradicionalno jelo koje se pravi od različitih delova svinjskog mesa, svežeg ili sušenog, koje se obično kuva do iznemoglosti. U sam proces kuvanja dodaju se začini ili povrće, u zavisnosti od kraja u kom se priprema. Nakon što se meso odvoji od kostiju, izliva se u tanjire ili posude gde se hladi i steže, kako bi se dobio aspik.

Ohlađene pihtije se seku na kocke, služe se kao prejedlo sa rakijom, posebno u hladnim zimskim danima. Pored toga, obavezno se služi i ukiseljeno povrće, zimnica, ajvar i kiseli kupus. Njihov najbolji prijatelj je beli luk, inače arhineprijatelj putnika u gradskom prevozu ili sagovornika na proslavama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salon 1905 (@salon_1905)

Sama njihova pojava može biti, na prvi pogled, diskutabilna. Ljudi obično pihtije ili ne vole ili obožavaju, pa su stavovi prema njima tako različiti. Kažu da su obično sa godinama starosti pihtije sve primamljivije jelo, i da se sve radije jedu u srednjim i poznim godinama života.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Čak je i čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas napravio listu specijaliteta koji se obavezno moraju probati u Srbiji, a među njima se nalazi svakako i ovaj dekadentni delikates rezervisan samo za iskusne.

Interesantno je navesti da se u novim restoranima sve više služe pihtije. Mnogi od njih spajaju tradicionlano i moderno, kao svojevrsnu fuziju novog fajn dajninga sa tvistom, što dodatno govori o popularnosti ovog specijaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -