24 C
Belgrade
nedelja, maj 5, 2024

Najbolji sir na svetu dolazi iz Norveške

Na takmičenju za najbolji sir na svetu pobedio je jedan ručno pravljen sir, koji se možda ne bi dopao svima. Interesantno je navesti da se on pravi u Norveškoj, koja i nije baš poznata po proizvodnji sireva, svakako ne najboljih na svetu

World Cheese Awards je jedan od najeminentnijih stručnih žirija na svetu kad su u pitanju sirevi. Oni su dokazali svoj autoritet, i već godinama rangiraju sireve kako bi odvojili najbolje. Najbolji sir na svetu za ovu godinu, verovali ili ne, dolazi iz Norveške.

Žiri koji je ocenjivao sireve je sastavljen od stručnjaka, trgovaca, blogera i poznavalaca hrane. Oni su ocenjivali više od 4.000 različitih vrsta sireva sa svih krajeva sveta, njih 16 je proglašeno najboljim, a na prvom mestu se nalazi Nidelven Bla sir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by splainer (@splainerin)

Nidelven Bla je ručno pravljen plavi sir, napravljen samo dva sata od Trondheima, gde je održana ovogodišnja dodela nagrada. Na drugom mestu je belgijski Baliehof Houtlandse Asche Kaas, tvrdi nepasterizovani kravlji sir. Na trećem mestu bio je Eberle Wurzig Seit 5 Generationen, švajcarski sir, dok je Eleftheria Brunost, sir iz Indije, zauzeo četvrto mesto.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Zanimljivo je da nijedan francuski sir, zemlje najpoznatije po proizvodnji sireva nije završio među najboljih deset. Italijani su se našli na poslednjem desetom mestu, sa Parmigiano Reggiano sirom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -