18.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Najpoželjnije destinacije u Evropi za 2024. godinu

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodeljulje prestižne nagrade destinacijama širom sveta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu predloga brojnih stručnih autora ovog vodiča. Njihova nova lista sadrži preporuke za destinacije koje će biti atraktivne tokom naredne godine

Lonely Planet je u svom poslednjem izdanju dao preporuke putnicima koje će destinacije biti napoželjnije u narednoj 2024. godini. Rangiranje je podeljeno na pet kategorija, to su  zemlja, region, grad, ekološka odživost i vrednost, navodi Euronews.

Prema proceni stručnjaka jedna od zemalja koja privlači najveću pažnju putnika je Španija. Ova zemlja je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor, i opisuju je kao zemlju okupanu suncem. Takođe, i kao zemlju koja već ima plan kako da se razvija kao destinacija koja nije aktuelna samo u letnjoj sezoni.

Ukoliko volite nesvakidašnje avanture na ledu, preporučuju Grenland. Ova velika zemlja privlači putnike svojim ogromnim ledenim pokrivačima i pejzažom. Grenland je glavna destinacija za posmatranje severnog svetla, gde je izuzetno atraktivno kampovanje na snegu.

Vels preporučuju za divlje šetnje u prirodi. Vels nudi mogućnosti istraživanja divljeg, divnog zapada zemlje koja se u stvari prilagodila planeti. Zelena politika vlasti Velsa je vidljiva na svakom koraku, železnica je razvijena, hrana skoro uvek i svuda organska, priroda čista.

Ako volite da pešačite u prijatnoj klimi, tu je Portugal. Pored dugih i uređenih staza, Lonely Planet preporučuje Portugalski put (Caminho Portugues de Santiago), slikovito putovanje na koje može da se krene peške ili biciklom. Ruta počinje u Lisabonu i prolazi pored malih crkava, živopisnih reka i drevnih sela.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Baltik je idealan za kretanje u prirodi, gde možete naći puteve koje čine ono što bi se moglo smatrati „najdužim praktikovanjem meditacije“ u Evropi. Lonely Planet preporučuje posetu peščanim dinama, rekama i jezerima u regionu na putu ka “otkrivanju svoje unutrašnje ličnosti ”. Postoji puno mogućnosti, od Estonije i predivnih pejzaža, do Letonije i šumovitih dolina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -