12.2 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Saudijska Arabija je najbolja nova destinacija za ronioce

Putnicima ponestaje novih mesta za otkrivanje, a destinacije koje su već poznate su preopterećene masovnim turizmom. Upravo zbog toga sve više zemalja želi da ponudi nešto novo turistima, nešto još uvek neotkriveno, o čemu govori jedan pre svega ozbiljan poduhvat Saudijske Arabije. Oni se sad pripremaju da postanu najbolja destinacija za ronjenje, kako bi bili glavni konkurenti Egiptu

Saudijska Arabija ima obalu Crvenog mora koja se proteže više od 2.000 kilometara, od severne granice sa Jordanom u zalivu Aqaba do Jemena na krajnjem jugu. Najveći deo toga, van velikih gradova, je nerazvijena obala sa tirkiznom vodom, usamljenim ostrvima, netaknutim plažama i koralnim grebenima.

Glavni deo privlačnosti regije za putnike su baš te duge, peščane obale, plavo more, kao i ono što se nalazi ispod površine. Koralnih grebena i raznolikog morskog života ovde ima u izobilju, što privlači sve ljubitelje mora, posebno ronioce. Takva mesta bi mogla ozbiljno da ospore status Egipta, koji važi za najbolju destinaciju za ronjenje u ovom delu sveta.

Crveno more, raj za ronjenje

Crveno more i kvalitet njegovih lokacija za ronjenje nije slučajno proglašeno za najbolje. Na obali Egipta već tradicionalno decenijama postoje neke od najpopularnijih ronilačkih destinacija na svetu. Svako ko ode na odmor obavezno kupi i masku za ronjenje, a dobar deo turista se upusti i u ozbiljniju avanturu ronjenja sa bocama sa kiseonikom. Hurgadu i Šarm el Šeik su dugo hvalili ronioci kao neka od najboljih područja za ronjenje na planeti. Tu se nalaze brojne olupine, šareni korali, neobična geologija dna i neverovatno obilje morskog života.

S druge strane obale, Saudijska Arabija ima takođe mnogo potencijala. Obala je dugačka, živa i bogata u bioraznolikosti, morski svet je u svom punom potencijalu. Za razliku od nekih popularnijih egipatskih odmarališta, oni planiraju da smanje negativan uticaj ronilaca na grebene i morski svet. Žele da sprovedu strogu kontrolu nad tom aktivnosti, kako bi sve ostalo netaknuto.

Kao takva destinacija, sa netaknutim morem, oni mogu direktno da budu konkurenti Egiptu. Pored toga, njihov projekat „Crveno more“, regenerativna turistička destinacija koja se gradi uz severozapadnu obalu Saudijske Arabije, uz letovalište Amaala, planira da uključi sve potencijalne sadržaje.

Ovaj deo zemlje je ispunjen i planinskim kanjonima, uspavanim vulkanima i ima mnogo kulturnih znamenitosti smeštenih duž drevnog trgovačkog puta. Upravo zbog toga smatraju da je to idealna destinacija za vrhunski luksuz, koju će upotpuniti i vrhunskom ponudom za ronioce.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Sve to može u velikoj meri uticati na putnike, koji sve češće biraju održive destinacije, i ponašaju se odgovornije prema okolini. Ukoliko sve to spoje u jednu održivu priču, u šta ne sumnjamo, postaće mnogo više od najbolje destinacije za ronjenje. Postaće zaista vizija, budućnost odgovornog i zelenog pristupa turimu, ekonomiji i svakodnevici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -