24 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Izbegavanje masovnog turizma, alternative poznatim destinacijama

Gotovo sva živopisna mesta imaju problem sa masovnim turizmom. Horde turista ne ugrožavaju samo destinacije i atrakcije, već i lokalno stanovništvo i funkcionisanje gradova. Postoji puno destinacija koje su podjednako lepe i sadržajne, ali nisu na turističkim mapama, pa predlažemo da izaberete neke od njih

Danas je za kvalitetan odmor neophodno da izaberete destinacije na kojim nema gužvi i masovnog turizma. Postoji puno mesta širom sveta koje su alternative poznatim destinacijama, na kojim još uvek važe neka stara pravila.

Takve destinacije nude znatno pristupačniji odmor koji je malo prizemniji, mirniji. Možda nećete videti kultne spomenike ili poznate muzeje, ali sve obećavaju opušten i kvalitetan odmor. Listu takvih mesta je objavio i Euronews, kao pomoć već ugroženim destinacijama poput Venecije ili Dubrovnika.

Đirona umesto Barselone

Barselona je najposećeniji grad u Španiji, pa su vlasti bile prisiljene da preduzmu određene mere kako bi smanjile štetan uticaj turizma na stanovnike. Umesto da se borite s gužvom, posetite Đironu koja je udaljena manje od sat vremena vožnje vozom od Barcelone u regiji Katalonija.

Iako nije na obali, srednjovekovni grad Đirona je udaljen oko sat vremena od mnogih gradova na Kosta Bravi, pa se zaista isplati jednodnevni izlet kako biste videli impresivnu arhitekturu i uređene vrtove. U Đironi je sve za oko 25% jeftinije nego u Barseloni.

Bodrum umesto Sent Tropea

Ako tražite more, pesak i glamur, razmislite o odlasku na tirkiznu obalu Turske umesto na francusku Azurnu obalu. Obala poluostrva Bodrum obrubljena je odmaralištima koja direktno izlaze na obalu. Ovde se možete odmarati u hotelu, uživati u ukusnoj lokalnoj hrani, a svi izleti i sve cene su daleko pristupačnije nego u Francuskoj.

Trevizo umesto Venecije

U Trevizu nema Mosta uzdaha, ali ima atraktivnih reka s istorijskim palatama i drevnom arhitekturom. Grad je udaljen manje od pola sata od Venecije vozom ili automobilom, a aerodrom se nalazi odmah pored njega. Umesto da se borite sa gužvom u gradu u laguni, slobodno vreme provedite u elegantnim arkadama i zgradama u Trevizu.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Procida umesto Kaprija

Ostrvo Kapri je poznato po šik hotelima i luksuznim buticima. Sama blizina Amalfi obale je takođe uticala na popularnost Kaprija. Međutim, znatno pristupačniji i bolji odmor nudi ostrvo Procida nedaleko od Napulja. Procida je poznata kao ostrvo ribarskih kuća pastelnih boja. Tu je odmor dosta pristupačniji i gužvi gotovo i da nema.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -