22.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Ponte dei Trepponti -jedinstveni petokraki most

Iako sama reč trepponti sugeriše da se radi o mostu sa tri kraka, istina ne može biti dalje od toga. Prefiks tri (tre) se odnosi na deo ispod mosta koji se nalazi u kanalu, dok sam most ima čak pet krakova

Ponte dei Trepponti je petokraki most koji se nalazi u Komakiju u Italiji. Podignut je 1638. godine u sklopu obnove grada, nakon što je grad bio opustošen u brojnim pljačkaškim napadima. Ime je dobio po tome što se ispod njega nalaze tri kanala, iako ima ukupno pet mostova.

Arhitekta Luca Danese je dobio zadatak da napravi plan obnove grada i projektovao je most Trepponti i kao deo njegove zaštite. Most Trepponti je bio jedna od glavnih kapija grada, kao i ulaz u njegovu unutrašnju mrežu kanala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Loredana Rossi (@lori_lo68)

Ponte dei Trepponti se nalazi na kanalu Palotta, koji se ispod njega razdvaja. Međutim, kanali Sant’Agostino i San Petro se takođe tu ukrštaju, što je zahtevalo izgradnju petokrakog mosta. Ukupno pet mostova je povezano u celinu, u jedan most sa malim javnim trgom petougaonog oblika.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Kada je most Trepponti prvobitno izgrađen, nedostajale su njegove prepoznatljive stražarske kule. Izgrađene su 1695. godine kako bi ojačale odrbranu grada, kad je vladao kardinal Giuseppe Renata Imperiali. Za vreme njegove vladavine podignuti su i bočni zidovi u obrambene svrhe, a 1823. godine su parapeti uklonjeni i zamenjeni ukrasnim stubovima.

Most je danas izuzetno posećena turistička atrakcija, i popularno mesto za fotografisanje. Na malom trgu na njemu se često okupljaju meštani prilikom proslava i praznika, jer se sa njega u svim pravicma pruža ulazak u grad.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -