22.9 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Grci žele da presele celo selo

Metamorfozi je malo naselje na Sitoniji, poznato po gustoj borovoj šumi i lepoj obali. To je idealna destinacija za miran odmor, koja zbog svoje mikroklime deluje kao vazdušna banja. Međutim, mesto nažalost nije poznato samo po tome, već je u istoriji poznato kao mesto koje su pustošile ozbiljne poplave. Meštanima je izgleda svega dosta, pa su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke

Stanovnici grčkog Metamorfozija su izglasali, žele da presele celo selo kako se istorija ne bi više ponavljala. Nakon poslednje poplave u septembru, odlučili su da život nastave na drugom mestu, kako bi se zaštitili od budućih katastrofa podstaknutih klimatskim promenama.

Metamorfozi, koji je takođe bio poplavljen 1953. i 1994. godine, gotovo je nestao pod vodom početkom septembra nakon oluje. Selo je tada bilo potpuno opustošeno, a stanovnici su u novembru odlučili da glasaju kako bi se preselili negde drugde, navodi Reuters.

Nakon neformalnog glasanja, većina je odlčila da se preseli, pa je pokrenuta i zvanična inicijativa. Stanovnici će sada predlog uputiti vladi zajedno sa tehničkom studijom izvodljivosti, a tu odluku je podržao i premijer Grčke.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Interesantno je navesti da ime sela Metamorfosi ime na grčkom znači promena ili preobražaj, što je u njihovom slučaju zaista adekvatan naziv.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -