22.9 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Prvi vegetarijanski centar starog sveta

Varanasi je dugo bio poznat kao jedan od najsvetijih gradova sveta, a danas ova indijska duhovna prestonica mami kulinarske hodočasnike  u jedan pravi vegetarijanski raj

Varanasi je naselje koje živi u kontinuitetu skoro 4.000 godina, i poznato je po tome što se smatra jednim od najstarijih gradova na Zemlji. Varanasi je simbol vere i spasenja za oko 1.2 milijarde Hindusa.

Postoji puno razloga da se poseti ovaj grad, a danas osim bogate kulturno-istorijske baštine nudi jedinstvenu gastronomsku scenu. Po mnogima tamo se priprema najbolja vegetarijanska hrana na svetu.

Prema predanju, Šiva ili Veliko božanstvo, osnovao je Varanasi u drevnim vremenima. Imajući u vidu da Hindusi smatraju da je on vegetarijanski Bog, jasno je da su stanovnici odlučili da to poštuju. Oni ne jedu ništa što ima veze sa životinjama. Vera je toliko jaka, da ne piju ni vodu, ukoliko se ona nalazi u kući u kojoj su recimo kuvali jaja, a o pripremi mesa da i ne govorimo.

Ipak, kuvari iz celog sveta nalaze inspiraciju u njegovom kulinarskom nasleđu reinkarnirajući njegove ukuse u svojim restoranima. Indija je zemlja u kojoj ima zaista puno ljudi, i obroci bez mesa su sveprisutni u rutini života. Ono što vegetarijansku kuhinju Varanasija čini tako zanimljivom je to da su svi specijaliteti direktno pod uticajem snažnog osećaja duhovnosti.

Može i bez mesa

Vegetarijanski jelovnik temelji se na svetim principima i pridržava se najstrožih standarda vegetarijanstva koje propisuje vera. Kao takav zabranjuje, osim mesa, upotrebu crnog i belog luka u kuvanju, za koje se veruje da između ostalog povećavaju bes, agresiju i teskobu.

Jesti meso kod kuće je nezamislivo, navode meštani Varanasija. Prioritet je ishrana koja obećava postizanje spasenja jer svi veruju da bi ljudske duše patile kao one koje smo ubili za hranu. Meso izaziva neke nezdrave sklonosti, otežavajući ljudima koncentraciju i dobro rasuđivanje.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Od specijaliteta u Varanasiju se najčešće mogu naći jela od povrća (sabji), variva od raznih mahunraki (dhal), punjene parathe, pržene samosa, razne salate s jogurtom (raita), indijski krompir začinjen (aloo dum) i ostala jela vrlo čudnih naziva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -