13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Austrija je najbolja zemlja za život u Evropi

Svake godine evropska agencija za statistiku Eurostat objavljuje izveštaj o kvalitetu života u evropskim zemljama. Oni rangiraju zemlje na osnovu ankete, i cilj istraživanja je da obuhvate trendove subjektivnog blagostanja evropskih građana na temelju pokazatelja zadovoljstva životom u određenim zemljama

Na osnovu istraživanja i analize mnogih dimenzija kvaliteta života, računajući ekonomske i društvene fatore,  Austrija je najbolja zemlja za život u Evropi. Austrija je dobila ukupnu ocenu 7.9 od 10, što je stavlja na prvo mesto.

Državljani zemalja članica EU su svoje zadovoljstvo životom u proseku ocenili sa 7.1, što je u gornjem proseku. Nakon Austrije, na drugom mestu se nalaze zajedno Finska, Poljska i Rumunija sa ocenom 7.7.

Italija, Španija i Francuska su takođe u okviru proseka sa ocenom 7.1, dok su najlošije ocenjene Nemačka i Bugarska. Nemačka ima ocenu kvaliteta života 6.5, a Bugarska je jedina zemlja EU čiji je rezultat bio ispod ocene 6. Bugarska je ocenjena sa 5.6. Od zemlja regona, najbolje je rangirana Slovenija, koja ima ocenu 7.5, dok je Hrvatska ocenjena sa 6.8.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Istraživanje kvaliteta života predstavljeno je kroz nekoliko kategorija. To su materijalni životni uslovi, stambeni uslovi, zaposlenje, obrazovanje, zdravlje, slobodno vreme, društveni odnosi, bezbednost, upravljanje i okolina. Sve zajedno određuju jedinstvenu ocenu ukupnog zadovoljstva života građana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -