20.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Na kruzerima putnika nikad više, gradovi uvode restrikcije

Broj putnika na kruzerima je dvostruko veći ove godine u odnosu na poslednju rekordnu godinu za turizam. Kompanije sa razlogom traže od lučkih gradova poput Venecije i Dubrovnika da im dozvole više ulazaka u grad, što je naišlo na neodobravanje stanovnika

Kompanije za kružna putovanja brodovima najbrže su se oporavile nakon pandemije koronavirusa, ako uporedimo druge sektore u turizmu. Ukoliko se trend rasta potražnje u Evropi i Sjedinjenim Državama nastavi, broj putnika na kruzerima bi do kraja godine mogao iznositi čak 31.5 miliona. To je prema zvaničnim podacima čak dvostruko više nego pre četiri godine.

Interesantno je da su sve rezervacije za 2024. godinu popunjene, jer potražnja nikada nije bila veća. Upravo to izaziva strah kod stanovnika nekih gradova na Mediteranu, poput Venecije, Dubrovnika i Barcelone. Oni strahuju od velike navale turista.

Gradske vlasti zbog toga ograničavaju ulaske velikim brodovima u luke sa kojih putnici preplavljuju istorijske centre i opterećuju infrastrukturu. Osim toga, izuzetno negativno utiču na okolinu i remete svakodnevni život građana. U takvim uslovima život je praktično nemoguć.

Venecija je 2021. godine zabranila sidrenje kruzera ispred svog istorijskg jezgra zbog štete koju su veliki brodovi prouzrokovali temeljima grada. Barselona je uvela taksu, odnosno porez za svako pristajanje kruzera. Dubrovnik je uveo pravilo da istovremeno u luci ne smeju da budu dva broda sa po 2.500 ili 3.000 putnika.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Slične mere pripremaju i ostali lučki gradovi širom Mediterana, kako bi sačuvali normalno funkcionisanje ne samo grada nakon horde turista, već i okoline i prirode. Mnogi od njih su uvideli prednosti života bez tolikog broja putnika sa kruzera, jer osim toga što remete mir i prirodu, oni ne donose neku posebnu zaradu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -