14.7 C
Belgrade
nedelja, maj 12, 2024

Jezero Nula

Jezero Smreka je kod meštana poznato i kao jezero Nula. Nalazi se kod naselja Vareš u Bosni i Hercegovini, i to je najveći rezervoar pitke vode u toj zemlji. To je najpoznatija i najposjećenija lokacija na tom području, posebno u letnjem peridu godine. Međutim, njegova lepota je prepoznata i u hladnijim danima, pa meštani rado dolaze na izlete i odmor

Veštačko jezero Nula je nastalo na površinskom kopu nekadašnjeg rudnika Smreka, po kom je i dobilo zvanično ime. Najpoznatije je kao izletište u toplijim danama, kada njegova smaragdna boja dolazi do izražaja, a okruženo je brdima Kota i Veokovac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Travel coders (@travel_coders)

Dužina jezera iznosi oko 500 a širina oko 300 metara, dok se dubina procenjuje na oko 100 metara. Jezero je nastalo na površinskom kopu vareškog rudnika, kog su godinama u potpunosti napunile podzemne vode. Na toj lokaciji je ranije postojalo malo jezero, ali je zbog rada rudnika voda ispumpavana. Nivo vode je godinama rastao, pa su ostale zarobljene sve mašine i alati rudara, što mu daje na mističnosti.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Meštani rado dolaze do jezera kako bi uživali u kupanju, ribolovu, šetnji i izletima. Međutim, kako nije baš poznato van regiona, i kako nema valjane infrastructure, ostalo je relativno nepoznato turitima. Samo lokalci i retki turisti jedini koriste kompletan turistički potenicijal ovog jezera.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -