12.6 C
Belgrade
sreda, februar 28, 2024

Mostar među najboljim gradovima sveta

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodeljulje prestižne nagrade destinacijama širom sveta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu predloga brojnih stručnih autora ovog vodiča. U ovoj godini, Mostar je četvrti od deset najboljih gradova na svetu koje obavezno treba posetiti u narednoj godini, objavila je internet stranica World of Statistics

Dugo omiljen među putnicima i ljubiteljima Balkana, slikoviti srednjovekovni Mostar prošaran minaretima i starom arhitekturom sada privlači posetioce koji ne dolaze samo na jednodnevni izlet. Njegovi dinamični umetnički, zanatlijski i muzički festivali sve više privlače ljude i mame ih da ostanu u gradu nekoliko dana.

Mostar, posebno njegovo uže jezgro oko Starog mosta, prepuno je turista iz svih delova Bosne i Hercegovine. Pored njih, sve više ima i inostranih turista iz svih krajeva Evrope. Turisti u ovom gradu na Neretvi, osim upoznavanja istorije grada i njegovih najznačajnijih spomenika kulture, kao i bogate lokalne gastronomske ponude, imaju priliku da svedoče i poduhvatima herojskih skakača u hladnu reku.

Monumentalne građevine iz osmanskog doba neke su od najboljih evropskih primera islamske arhitekture. Pored toga, Lonely Planet preporučuje lokalnu hranu, posebno burek. Takođe, iz Mostara je nekako najlakše istražiti okolinu i upoznati zemlju. U okolini ima svega, od butik vinarija, vodopada i srednjovekovnih sela kao što su Počitelj i Blagaj.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Delom zbog mediteranskog vremena, meštani su opušteni, topli i srdačni. Uvek rado razgovaraju, i spremni su da podele svoje raspoloženje sa gostima. Lonely Planet posebno ističe kako turisti dolaze u ovu zemlju kako bi videli fascinantno spajanje Istoka i Zapada. Istorija ove zemlje zapisana je u zanatskim radovima koji se mogu naći na ulicama gradova. Tamo se još uvek poštuju neka stara pravila života.

Na listi deset najboljih gradova prvo mesto zauzima Najrobi iz kenije, drugo mesto Pariz, dok je na trećem Montreal iz Kanade. Na petom mestu se nalazi Filadelfija iz Sjedinjenih Država.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -