13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Samoća u šumi, lek za dušu i telo

U slobodnom prevodu Waldeinsamkeit bi značio “samoća u šumi”, i danas je to od presudnog značaja za mentalno zdravlje Nemaca. Iako je pandemija prošla, trend je ne samo ostao, već je postao izuzetno popularan

Waldeinsamkeit je arhaični nemački izraz za osećaj „šumske usamljenosti“. Sve više ljudi u Nemačkoj praktikuje ovu aktivnost, i ona je trenutno možda i najpopularnija. Taj trend je ostalo nakon gorke pandemije koja je zahtevala distancu i otuđenost. Ova aktivnost pre svega znači boravak u šumi, u prirodi, gde svako može u samoći podeliti svoje misli sa prirodom.

Ovaj izraz, waldeinsamkeit, malo šta može objasniti, odnosno pravilno opisati. On u osnovi, osim osamljivanja u šumi, podrazumeva i stanje duha, prosvetljenost i duševni mir koji nastaje prilikom boravka u šumi. Zahvaljujući pandemiji i stalnim nacionalnim i lokalnim zatvaranjima, duh waldeinsamkeit-a kao filozofije sve je prisutniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole Herr (@nicoles_moments)

Uz više slobodnog vremena, većeg pritiska kako na ličnom, tako i poslovnom planu, ali i usled manje alternativnih razonoda, Nemci su tražili mir, svež vazduh i samoću poput pustinjaka.

Istraživanje objavljeno od strane Evropskog šumarskog instituta u Bonu je pokazalo je da su posete divljim šumskim prostranstvima u severnoj Rajni-Vestfaliji tokom prve i druge blokade naglo “eksplodirale”.  Naučnici su zaključili da je pandemija učinila da Nemci ponovno prihvate prirodu i utehu koju ona pruža. Pored toga, shvatili su da su šume zaista kritična infrastruktura za nacionalno javno zdravlje društva u celini.

Zdravlje zahteva samoću i prirodu

Pandemija je svakako završena, a svi bi trebalo da se zapitamo šta je danas najbitnije. Duboko u šumama, dok prolazimo stazama koje se kriju od civilizacije, ako pažljivo oslušnemo možemo čuti ​​šapat povetarca i tiho krckanje lišća ispod naših nogu.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Sigurno se možemo povezati sa našim korenima, i želećemo da pođemo dalje, da istražimo dublje, i to ne samo šumu, već i sami sebe, kako bismo konačno pronašli mir i sklad. Nemci su u pravu, to bi bio neki novi univerzalni lek protiv svakodnevice, ne košta ništa, a puno pruža.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -