13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Da li znamo šta je straćatela?

U italijanskoj kuhinji reč straćatela ima više značenja. Bilo da govorimo o siru, sladoledu ili supi, svaki od tih delikatesa je izuzetno ukusan, i svaki ima neke „komadiće“ u sebi

Termin Straćatela (Stracciatella) u osnovi znači mali komadi, komadići, i koristi se isključivo u opisivanju hrane. To je izuzetno zgodno jer sasvim slučajno savršeno opisuje svaku verziju gore navedene hrane. Jedan od takvih, u Rimu omiljenih specijaliteta, je i supa.

Supa straćatela je tradicionalna italijanska supa. Poznata je po tome što je izuzetno lagana i ukusna, u pitanju je bistri bujon, obično od piletnine ili bilo kog povrća. Ono što je čini “straćatelom” jesu delikatne niti, tj komadi jaja i sira koji se na kraju pripreme dodaju.

Ova supa je jednostavna za pripremu, i to je brz i utešan obrok. Recept je nastao u Rimu pre više vekova, navodno je nastao kada su porodice na Božić imale dosta ostataka, supa i bujona, nakon pripremanja mesa. Obićno se služi kao predjelo, vrlo često i kao glavno jelo, ako se u toku pripreme doda i spanać, što nije retkost.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Proces pripreme je sasvim jednostavan. U bujon se dodaje mešavina jaja, često sa sirom i svežim začinskim biljem. Jaja sa sirom se brzo umešaju u kipuću supu kako bi se dobili mali komadići, poznatiji kao Straćatela. Od sira uglavnom se koristi parmezan, ali je moguće dodati i neki drugi, onaj koji imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -