16.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Halászlé – najukusniji mađarski „antifriz“

Jedan od neizostavnih specijaliteta Mađarske je i riblja čorba, omiljena u hladnijem periodu godine. Začinjena i topla, jarko crvena, ona predstavlja nacionalni ponos i identitet naroda, koji je baš kao i ona, specifičan i prijatan

Halászlé je tradicionalna mađarska riblja čorba koja se često smatra jednim od nacionalnih jela te zemlje. To je ukusna i začinjena čorba napravljena od različitih slatkovodnih riba, paprike i drugih začina. Jelo ima bogatu istoriju i obično se konzumira u Mađarskoj posebno tokom posebnih prilika i festivala.

Ova čorba se priprema od mešane rečne ribe kuvane u supi koja je začinjena crvenom ljutom paprikom. Riba, uglavnom šaran, som, smuđ ili štuka, lovi se u rekama i uvek je sveža. Od povrća se koriste luk, paradajz, paprika ili šargarepa. Od začina se dodaje so, biber, lovorov list i peršun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coop Üzletlánc (@coopuzletlanc)

Svaka regija ima svoju verziju, ali dve najpopularnije su Szeged halászlé, napravljena od četiri vrste ribe, i Baja halászlé, napravljena uglavnom od šarana, koja se služi sa domaćom testeninom zvanom gyufatészta.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Za razliku ribljeg paprikaša, takođe tradicionalnog jela Mađara, riblja čorba ima više tečnosti. Halászlé je obrok pun ukusa koji predstavlja bogatu kulturnu tradiciju Mađarske. Na ovaj specijalitet su postali naročito ponosni u 19. veku, kada je paprika počela da osvaja srca i police kuhinja Mađara.

Ova čorba je izuzetno popularna kod turista, posebno sa Balkana, jer nam je bliska i po ukusu i po intenzitetu. Često se može naći tokom praznika u velikim kotlićima na ulicama, kad je u uostalom i najukusnija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -