16.1 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

U najsunčanijem gradu Jadrana, u susret zabavi i prelepom mirisu mimoze

Da li ste znali da mimoza cveta i blista uprkos zimi i hladnijem vremenu? S jedne strane, ovaj cvet simboliše borbenost, odlučnost i lepotu čime nas inspiriše, a sa druge strane – zaštitni je znak prelepog, primorskog grada u našem komšiluku

Žuta boja i miris mimoze, zajedno sa mirisom mora, odagnaće svako zimsko “potonuće”, a posebno u februaru kada vas u Herceg Novom očekuje Praznik ili Festival mimoze. U pitanju je manifestacija sa tradicijom dugom više od pola veka, koja svake zime okuplja brojne domaće i svetske turiste.

Photo: Opština Herceg Novi

Osim po ukusnoj hrani, luksuznom hotelskom kompleksu kao što je Lazure Hotel & Marina, Gospi od škrpjela i ostalim atrakcijama, Herceg Novi je naširoko poznat upravo po Prazniku mimoze i dobroj muzici, a u sklopu manifestacije održava se i veliki broj tradicionalnih događaja, poput Berbe mimoze, maskenbala ili karnevalske povorke.

Zatim, tu je i čuveno suđenje i spaljivanje krnevola, tako da je zabava zagarantovana. Oni stariji bi rekli da ih Praznik mimoze neodoljivo podseća na neka prošla, verovatno i lepša vremena, kada je među ljudima bilo više smeha i radosti.

Lazure Hotel & Marina

No, kad smo već kod dobrog raspoloženja, ne smemo zaboraviti da je Herceg Novi, tačnije Lazure Hotel & Marina u Meljinama, upravo u vreme 55. Praznika mimoze, domaćin tradicionalnog 5. Salona vina. U prelepom prostoru zgrade iz 18. veka ljubiteljima ovog plemenitog pića će se predstaviti najbolji proizvođači vina iz regije i mnogih zemalja Evrope.

Pored uživanja Dani mimoze su prepuni i raznih aktivnosti. Naime, ovaj crnogorski grad poznat je po skalama (stepenicama), te je sasvim prirodno da se tokom Praznika mimoze održi i Skalinada – trka uz gradske stepenice. Uz Skalinadu, tu je i fešta na Škveru, gde posetioce očekuje velika zabava u okviru koje će biti organizovan muzički program, kao i gastro ponuda Herceg Novog. Takođe, mislilo se i specijalno na mališane, te je njima posvećen Dečji maskenbal.

Nema sumnje da je Festival mimoze jedan od najstarijih i najpopularnijih u regionu, a sama priča vezana za ovaj cvet i njegovu raskoš u Herceg Novom je zaista posebna. Naime, mirisni žuti cvet potiče iz Australije, a u crnogorski grad su ga doneli čuveni bokeljski pomorci, vraćajući se kućama sa dalekih putovanja.

Dakle, u najsunčanijoj “tački” Jadrana i u februaru 2024. preplitaće se mirisi cveća, hrane, pića, dobre energije ljudi, tonovi muzike i koloriti, a vaše je samo da se opustite i uživate u trenutku!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -