24.3 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Cacio e pepe en vessie, nova/stara pasta osvaja Italiju

Na obalama jezera Garda kuvar Riccardo Camanini oživljava drevne italijanske recepte u svom restoranu Lido 84. Jedan od starih i zaboravljenih recepata u potpunosti je uneo revoluciju u ovoj zemlji, jer sve što ima veze sa testeninom je od državnog značaja za Italijane

Cacio e pepe en vessie je jedan stari/novi specijalitet, i sada već prepoznatljivo jelo koje je usavršio kuvar Riccardo Camanini. U suštini se specijalitet ne razlikuje mnogo od onih koje smo navikli da jedemo danas. U pitanju je pasta, rigatoni sa parmezanom ili pecorino sirom i biberom. Međutim, sam način pripreme je specifičan. Pasta se kuva u svinjskoj mešini.

Pasta ovako pipremljena je ukusnija i bolja, jer se u toku kuvanja svinjska mešina širi i ekspandira. Svi sastojci se ravnomerno kuvaju. Korištenje mešine kao posude za kuvanje znači da se pasta kuva na pari i da je potpuno uronjena u ostale sastojke, pekorino sir, so, biber i ekstra devičansko maslinovo ulje. To takođe znači da jelo nikad dva puta nema isti ukus.

Sama mešina je nesavršena i nijedna nije ista, razlikuju se od veličine do elastičnosti i oblika, jer se razlikuju i same svinje. Pre posluživanja cacio e pepe, mešina napunjena pastom se nosi zatvorena na sto u zlatnoj posudi. Otvara se sa gornje strane kako bi se otkrili kremasti rigatoni i kako bi se miris raširio po restoranu.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Jedan deo jela iz svake serije uvek se vraća u kuhinju da ga šef proba, jer jelo nikad nije isto. Camanini je glavni kuhar i suvlasnik, restoran Lido 84 je otvoren 2014. godine, a šest meseci kasnije dobio je Mišlenovu zvezdicu. Nedavno, u julu ove godine, panel kulinarskih stručnjaka ga je rangirao kao osmi najbolji restoran na svetu na popisu 50 najboljih svetskih restorana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -