17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Zicer za dobar provod

Možda ne zvuči mnogo uzbudljivo, svi smo bili tamo, nije „skriveni biser“, ali Budimpešta je grad koji vas nikad neće ostaviti na cedilu. Možda će duvati vetar, možda će biti hladno, ali zato je tu bogata mađarska kuhinja koja greje kosti i dušu, vrhunska vina, omiljeni slatkiši, a ima i jake rakije palinke. Prelepi muzeji i galerije, izuzetan zoološki vrt, cirkus sa redovnim repertoarom, divne katedrale, bajkoviti stari Budim, mnoštvo mostova, Dunav, nekoliko vrhunskih bazena sa termalnom vodom, pa šta čoveku više treba? Budimpešta je zicer za dobar provod!

Kao i Beograd i Beč, i Budimpeštu su osnovali drevni Kelti, da bi tu zatim došli Rimljani i sagradili utvrđeni grad Akvinkum. Kada su na ovo područje stigli Huni, od 9. veka Budim je kraljevski grad, a Pešta se razvila kao trgovačko naselje na suprotnoj obali Dunava. Danas je Budimpešta metropola u kojoj živi nešto manje od dva miliona stanovnika.

Budim

Stari grad Budim, ili Buda, smešten na brdu s pogledom na Dunav, predstavlja istorijsko srce Budimpešte i pod zaštitom je UNESCO-a. Tu se nalaze Budimski dvorac, Matijina crkva (Mátyás-templom) prekrasna gotička katedrala iz 14. veka kao i Ribarski bastion sa sedam tornjeva koji predstavljaju sedam plemena osnivača Mađarske. Kaldrmisane ulice, starinske očuvane kuće, šarmantni trgovi, skriveni sokaci, mnoštvo restorana i kafića sa panoramskim pogledom na Dunav i Peštu, Budim je magično mesto bogate istorije i kulture.

Pešta

Iz Budima do Pešte stiže se prelepim Sečenjijevim lančanim mostom iz 1849, a kada se pređe Dunav, u Pešti nas dočekuje plejada spektakularnih zgrada, od neoklasičnih palata do secesijskih dragulja. One se uglavnom nalaze u strogom centru grada i mogu se obići i za jedan dan (ako baš žurite).

Parlament, simbol Budimpešte, dominira obalom Dunava i oduševljava posetioce. Građen je u stilu neogotike, a sa svojim tornjevima, šiljcima, ukrasima i bogato dekorisanom fasadom ostavlja nezaboravan utisak.

Bazilika Svetog Ištvana (Szent István-bazilika) najveća crkva u Budimpešti i jedna od najvećih u Mađarskoj, neoromanička je građevina posvećena prvom ugarskom kralju, Svetom Stefanu (Ištvanu). Ovo je najviša građevina u gradu, sa kupolom visokom 96 metara.

Trg heroja je nezaobilazna destinacija za svakog ko je došao u Budimpeštu. Ovaj ogromni trg u centru grada okružen je istorijskim zgradama i spomenicima, a u središtu trga nalazi se „Milenijumski spomenik“ koji je izgrađen 1896. godine u čast hiljadu godina od dolaska Mađara u Panonsku niziju.

Rafaelo, Da Vinči, Renoar, Van Gog…

Ono što mnogi ne znaju kad idu u Budimpeštu jeste to da njihov Muzej lepih umetnosti (Szépművészeti Múzeum), koji se nalazi na Trgu heroja, poseduje zaista impresivnu kolekciju umetnina, od drevnog Egipta i antike, preko renesansnih i baroknih majstora do čuvenih impresionista. U stalnim postavkama izložena su dela umetnika kao što su Đorđone, Rafaelo, Leonardo da Vinči, Ticijan, El Greko, Velaskez, Goja, Rembrant, Mone, Renoar, Van Gog, a ima i značajna kolekcija skulptura Ogista Rodena.

Vaci ulica

Obilazak Budimpešte je nezamisliv bez šetnje Vaci ulicom, najpoznatijom u gradu i jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija. Proteže se dužinom od oko 1,5 km, od Trga heroja do Mosta slobode i prepuna je prodavnica, restorana, kafića i barova, a predstavlja i centar gradskog života.

Gulaš, tokajac i kolači

Budimpešta ima širok izbor restorana za svaki ukus i svačiji džep, a ima i nekoliko restorana sa Mišelinovom zvezdicom. Mađarska kuhinja je bogata, ukusna, a porcije su poštene, nećete ostati gladni. Posebna priča su slatkiši, a u toj priči nezaobilazan je „Kafe Žerbo“ (Café Gerbeaud), jedan od najpoznatijih i najstarijih kafića, koji je bio čuven po svojim kolačima još u 19. veku. On se inače nalazi u centru, vrlo blizu Vaci ulice.

Porodični provod

Budimpešta je poznata po svojim termalnim kupalištima i akvaparkovima, savršenim za relaksaciju i zabavu. U gradu se nalazi i jedan od najstarijih cirkusa na svetu  „Veliki budimpeštanski cirkus“ sa redovnim repertoarom, smešten u prelepoj zgradi iz 19. veka. Zoološki vrt je dom velikog broja životinja iz celog sveta – tigrovi, lavovi, pande, pingvini, nosorog, gorile, ajkule, raže…

Bilo da idete poslovno ili na odmor, bilo da ste mladi ili stari, Budimpešta je savršeno rešenje – od prekrasne arhitekture do banjskih kupališta i zabavnih parkova, a sve to povezano metroom i povoljno, Budimpešta ima nešto za svakoga.

Tekelijanum i crkva Svetog Đorđa

Srbi u Mađarskoj žive još od srednjeg veka, Despot Stefan Lazarević je imao kuću u Budimu (na kojoj danas stoji spomen-ploča), a u Pešti je 1826. osnovana i Matica srpska. Vrlo blizu Vaci ulice, u samom centru nalazi se srpska pravoslavna crkva Svetog Đorđa iz 18. veka, vredna građevina baroknog stila.

Takođe u centru grada, u ulici Király 19-21 smešten je Tekelijanum, zadužbina Save Tekelije iz 1838. godine namenjena školovanju srpske dece, među kojima su bili i Nikola Tesla, J.J. Zmaj, Isidor Bajić… U ovoj prelepoj palati neoklasicističkog stila danas se nalaze Srpska gimnazija „Nikola Tesla“, đački dom, muzej, knjižara. 

Piše: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -