13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Iskusite ledeno doba

Svake godine veliki broj turista sa svih krajeva Evrope dolazi da vidi posebnu planinsku panorama i ledenu idilu u Švajcarskoj. Ovde se nalazi i jedan sasvim neobičan sadržaj, ledena pećina sa 100 metara dugačkim zaleđenim tunelom, podsetnik na poslednje ledeno doba

Švajcarska tradicionalno važi za zemlju koja sa naročitom pažnjom neguje zimsku turističku sezonu i zimske sadržaje. Takav je slučaj i sa glečerom Rona, gde turisti imaju jedno zanimljivo podsećanje na poslednje ledeno doba.

Glečer Rona se nalazi na jugu zemlje, nedaleko od granice sa Italijom. On je prilično lako dostupan, neobičan i impresivan, i svake godine privlači hiljade turista. Međutim, njega muči isti problem kao i celu planetu, globalno zagrevanje i porast temperature uticali su na to da se on sve brže topi.

U bliskoj prošlosti glečer se protezao sve do dna doline u blizini zaseoka Hamlet, pa su gosti hotela Grand mogli da ga vide. Danas je veliki deo glečera otopljen, a iza njega su ostala glečerska jezera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by R E B E C C A (@rebeccafrns)

Prava uspomena i podsećanje na ledeno doba ostala je u formi neverovatno lepe ledene pećine kod hotela Belvedere. Kroz glečer se proteže 100 metara dugačak tunel napravljen isključivo od leda, dok se na podu zbog lakšeg prolaza nalaze daske od drveta. Svake godine se ova pećina ponovo pravi, i taj proces traje oko četiri nedelje.

Za obilazak tunela i pećine nije potreban vodič, posetioci sami odlaze na ovu ledenu avanturu, naravno, tek kad plate ulaz. Glečer ne posećuje veliki broj turista, ovaj sadržaj je nekako ostao ispod turističkih radara, pa je uživanje gotovo savršeno.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Interesantno je navesti da se glečer svake godine pomeri 30 do 40 metara, ponekad i više od 10 centimetara dnevno. Leti se topi puno leda, ledena pećina na početku sezone bude duga više od 100 metara, da bi se do kraja leta smanjila na 70 metara dužine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -