16.1 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Arkva Petrarka – živeti u blaženstvu

Arkva Petrarka je poznata je kao poslednje počivalište renesansnog pesnika, ali takođe i kao mesto legendarnog likera čije ime znači „živeti u blaženstvu“

Arkva Petrarka se nalazi u Italiji, između Padove i Verone, na severu zemlje. Grad je poznat po tome što ga je Frančesko Petrarka izabrao za svoje poslednje dane, povlačeći se iz društvenog života i nastojeći da pobegne od „neznanja“ svog vremena. Nakon njegove smrti, grad prvobitno poznat kao Arkva je dobio dodatak Petrarka (Arquà Petrarca), kao poslednji omaž velikom piscu.

Arkva Petrarka je mali grad sa jedva 2.000 stanovnika i u pitanju je pitomo i mirno mesto. Njegove srednjovekovne kamene kuće se strmoglavo uspinju od crkve Santa Maria Assunta iz 11. veka. Tu je ponosno izložena Petrarkina grobnica. Na drugom delu, kuće se protežu do njegove vile sa freskama koja je u proleće okružena cvećem i rascvetalim voćkama.

Petrarkina kuća i grobnica su i dalje su glavna atrakcija ovog grada. Međutim, meštani kriju jednu tajnu, jedno manje poznato blago koje je Petrarka obožavao. To su takozvane jujube, voće nalik jabukama, samo što je plod dosta manji od njih.

Eliksir sreće i blagostanja

Jujuba je malo, maslinasto, često i okruglo voće sa košticom, smeđe i zelene boje. Posebno je interesantno jer ima puno ukusa koji zavise od sazrevanja. Dok je sveže, voće je kiselkasto i osvežavajuće, kad je zrelo ili suvo, omamljujuće je slatko. Upravo taj karakter je i omogućio da se napravi izuzetno kvalitetno lokalno piće, Brodo di giuggiole.

Stablo jujube u Italiju su prvi put doneli vojnici koji su se vraćali iz Sirije za vreme vladavine prvog rimskog cara Augusta. Za Rimljane je stablo bilo simbol mira i sreće, a koristilo se za ukrašavanje hramova. Čak i danas, jujuba je dobar znak. Tradicionalno, kuće farmera imaju stablo jujube blizu ulaznih vrata za sreću.

Brodo di giuggiole je bilo omiljeno među drevnom elitom, a ime se često prevodi kao “stanje življenja u blaženstvu”. Međutim, nakon vekova voće je ostalo gotovo zaboravljeno, nije se kultivisalo, pa je interesovanje opalo svuda osim kod meštana.

Od 1980-ih, mala ekipa preduzetnika je radila na transformaciji Brodo di giuggiole u jedno od najekskluzivnijih pića na svetu i promisanja jujube kao nezaboravnog ukusa Petrarkinog omiljenog grada.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Brodo di giuggiole je liker koji se pravi u nekoliko varijanti i dolazi sa različitim procentima alkohola. Obično se pije nakon jela, dobar je didžestiv, ali se konzumira i preko čitavog dana. Za meštane to nije piće, to je simbol istorije i slavnih vremena kad je Italija bila moćna.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -