20.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Pani câ Mèusa – sicilijanska praktičnost u sendviču

U Palermu ulični prodavci hrane redovno koriste tradicionalni recepte starih baka kako bi iskoristili sve namirnice i napravili najbolje delikatese. Nekada nužda i sirotinja, danas praktičnost i samosvesnost, donose nam najukusnije sendviče kakav je i Pani câ Mèusa

Pane con la milza, ili pani câ mèusa na lokalnom sicilijanskom jeziku, doslovno se prevodi kao „hleb sa slezinom“, što je upravo ono što ovaj sendvič i jeste. On simolilizuje nekada tešku istoriju naroda koji se borio, uglavnom sa nemaštinom, na šta su Sicilijanci danas naročito ponosni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monreale (@monrealepa)

Pani câ mèusa je u osnovi neuredan i veliki sendvič. Pravi se od kravljih iznutrica, namirnica koje se ređe koriste. Iznutrice se dugo kuvaju, nakon čega se njihov ukus drastično “popravlja” prženjem na svinjskoj masti. Rezultat je neverovatan, sve je meko iznutra a prženo spolja, sočno i ukusno, pre svega utešno jelo.

Kada je spremno za posluživanje, vlažno, bogato meso-iznutrice stavljaju se na domaći hleb poznat kao vastedda. Iako sendvič ima sličnosti sa američkim klasikom poznatim kao „italijanska govedina“, za originalni se kaže da ima „više prolećan i osvežavajuć zalogaj“ nego njegov mlađi brat preko bare.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Najinteresantnije je to kako ga naručujete, kao „single“, što znači dodatak soka od limuna, ili „married“, što uključuje dodavanje lokalnih sireva. Ukoliko ga naručite, morate ga pojesti dok je još vruć, jer se kasnije bogat nadev stegne i zgusne.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -