11.4 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Aitoliko – grčka verzija Venecije

Grčka ne prestaje da iznenađuje, uvek ima nešto novo da ponudi znatiželjnim turistima o čemu govori i ova mala oaza. Za Aitoliko kažu da izgleda baš kao i Venecija što je izgledala pre invazije turista i ogromnih kruzera

Grad Aitoliko leži na ostrvu između dve lagune u zapadnoj Grčkoj. Ovo malo, gusto naseljeno ostrvo se nalazi usred mirne vode i povezano je sa kopnom mostovima dugim 30 metara.

Vodeni grad kako ga još nazivaju, nalazi se usred lagune Misolingi, započeo je kao kompleks brojnih malih ostrva koje bi lokalni ribari spajali malim drvenim mostićima, da bi Aitoliko tek 1972. godine svoj konačni oblik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greek Reporter (@greekreporter)

Jedna od najupečatljivijih karakteristika infrastrukture ostrva Aitoliko je njegova široka mreža kanala. Zbog ovih kanala ostrvo je dobilo nadimak „Mala Venecija“ zbog sličnosti s poznatim kanalima u Veneciji. Kanali Aitoliko nisu samo estetski privlačni, već služe i važnoj svrsi. Pomažu u kontroli poplava tokom jake kiše i obezbeđuju stanište za razne ribe i ptice.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Šarmantni gradić ima oko 1.500 stanovnika, uske i slikovite uličice u kojima “žive” kuće dekorisane su šarenim cvećem, koje gradu daju neki poseban izgled. Među njima se nalaze i brojne taverne koje nude delikatese kao što su dimljeni ili slani avgotaraho, grčki kavijar, koji je širom sveta poznat po svom posebnom ukusu i kvalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -