22.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Vodeća turistička destinacija na svetu

ITB Berlin je najveći svetski sajam turizma koji okuplja sve stručnjake iz ove industrije, kao i širu javnost. Termin održavanja je od 5. do 7. marta, a ove godine tema sajma je „Definišimo svet putovanja. Zajedno.“ Istraživanje sprovedeno neposredno pred sajam, u saradnji sa globalnom konsultantskom kućom IPK International, daje odgovor na očekivanja i trendove u ovoj industriji za vremena pred nama

ITB Berlin, poznat i kao Međunarodna turistička berza, jedan je od vodećih sajmova u svetu u oblasti turizma. To je događaj koji se održava svake godine i predstavlja globalnu platformu za turističku industriju. Ovaj događaj pruža priliku profesionalcima u turističkom sektoru da se umreže, predstave svoje proizvode i usluge, kao i da razgovaraju o trenutnim trendovima i pitanjima u industriji.

Istraživanje je pokazalo da su se određene turističke destinacije već u 2023. vratile na nivo pre 2019. godine. Takođe, ima destinacija koje se još uvek bore da dostignu tu godinu, dok se s druge strane u 2023. u nekim destibacijama ponovo pojavio problem prekomernog turizma. što mnoge zabrinjava. Opšti utisak je pozitivan, navodi se u izveštaju ITB-a i IPK-a.

Najpopularnija odestinacija u 2023. godini je Španija, a Dubai je najbolje ocenjena destinacija. Španija je zadržala vodeću poziciju sa porastom broja posetilaca od oko 10%, dok su na drugom mestu Sjedinjene Države. Uz Dubai, među najbolje ocenjenim destinacijama su za 2023. bili još i Maldivi, Južnoafrička Republika i Abu Dabi. Od evropskih zemalja, tu su Austrija i Švajcarska.

Istraživanje još pokazuje da su destinacije sa suncem i plažama najtraženije, odmori na takvim odredištima činili su 75% svih globalnih odlaznih putovanja u 2023. godini.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Vezano za vrstu prevoza, u 2023. na odlazna se putovanja po svetu najviše išlo avionima, nakon čega sledi javni prevoz i ostala putna infrastruktura. Samo oko 20% putovanja je ostvareno iznajmljenim sredstvima prevoza.

Uz osvrt na globalni porast, zaključak je da se turistička industrija gotovo u potpunosti oporavila. Uz aktuelne krize u svetu, uprkos porastu životnih troškova, ljudi ne žele lako da se odreknu putovanja. Oni su, pri izboru odredišta, najviše se vodili dobrim odnosom vrednosti za novac, smatrajući važnim još i kvalitet smještaja, hrane i prirodne okoline.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -