15 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Hoće li Francuska ostati bez omiljenog sira?

Kad se Napoleon prvi put susreo sa Kamamberom, legenda kaže da je bio toliko oduševljen da je poljubio konobaricu koja ga je poslužila. Ostavljajući po strani neprimerenost ovog gesta, francuski car je očigledno prepoznao buduću zvezdu među sirevima

Kamamber (Camembert) se proizvodi u severozapadnoj francuskoj regiji Normandiji u različitim oblicima, barem od 18. veka, od kad se zasigurno zna. Kamamber može biti kremast, mekan, začinjen i bogatog ukusa, i danas se smatra možda i najomiljenijim sirom u Francuskoj. Upravo zbog toga je januar 2024. godine bio vrlo “nezgodan” za ljubitelje ovog delikatesa.

U januaru je studija sa Univerziteta Paris-Saclay izazvala vrlo nepopularnu “gljivičnu krizu” u Francuskoj. Naučnici su objavili sudiju koja potvrđuje sumnje da industrijska proizvodnja kamambera može biti dovedena u pitanje, i imati dugoročne posledice za njegovu budućnost.

Studija je utvrdila da je glavna gljivica koja se koristi u proizvodnji kamambera i drugih sireva sve ređa zbog metoda industrijske proizvodnje koje se koriste kako bi se održao korak sa potražnjom. To je značilo da svi sirevi, koji se prave na takav način, čuveni plavi i slični, takođe mogu biti dovedeni u pitanje.

Situacija ne može biti ozbiljnija. Uz Luvr, visoku modu i Ajfelov toranj, Kamamber je nacionalno blago omiljeno u celom svetu, jednako egzistencijalno za Francuze kao i sam egzistencijalizam. Tipična slika Francuske – boca vina, baget i kamamber.

Srž problema je Penicillium camemberti. To je gljivica koja se koristi u proizvodnji sira koja siru daje belu koru i pomaže u razvijanju bogatog mlečnog ukusa. Ova glivica, kažu naučnici Paris-Saclay, ima problema sa reprodukcijom.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Iako ovo nije prva kriza koju je čuveni sir preživeo, a verovatno je najozbiljnija. Industrijalizacija i sukobi u prošlom veku gotovo su doveli do njegovog uništenja. Ostaje da se vidi hoće li i ovog puta nauka uspeti da spasi stvar, kako bi kamamber i dalje bio deo svake trpeze francuskih domova.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -