15 C
Belgrade
četvrtak, maj 9, 2024

Vodimo vas tako blizu, a tako daleko! Duh Istoka na nekoliko sati od Srbije

Ako ste među onima kojima proleće ume da zadaje „muke“, ma kako lepo i sunčano bilo, onda je naša preporuka potpuno isceljenje čudesnom ajurvedom – naukom starom koliko i samo čovečanstvo

Uveliko smo u martu! Za mnoge – taj mesec je simbol proleća i buđenja, ali određenom delu ljudi ume da donese i alergije, glavobolje, manjak energije. Radujemo se dužim danima, suncu i toplijem vremenu, novim odmorima i izazovima, ali se istovremeno i adaptiramo na te promene. Neki imaju osećaj „teških“ nogu, a kod drugih je česta pojava vrtoglavica, ali, na sreću, imamo predlog šta bi to moglo da vas razdrma ako ste meteoropata.

Ili, ako jednostavno želite da na pravi način „uplovite“ u proleće.

Pogađate, ponovo vas vodimo u Sloveniju, u Thermanu Laško. Sve je tu: komfor, prelepa priroda, ambijent, ljubazno osoblje, ukusna hrana, užitak svim čulima, ali ovog marta posebno izdvajamo čari ajurvede. Kao što znamo, u pitanju je indijska drevna tradicija o zdravlju i životu, koja ne nudi „instant“ rešenja, već celovitu promenu iznutra i spolja – tako da posle ajurvedskih tretmana zaista budete preporođeni, novi „ja“.

Ajurveda je specifična iz mnogo razloga, a pre svega kao tradicija stara koliko i čovečanstvo. Održala se do dan-danas i sastavni je deo najelitnijih SPA i velnes centara na svetu, što dovoljno govori o njenom učinku. Srećom, ne moramo da idemo čak do Indije ili u druge daleke zemlje da bismo dobili pravi ajurvedski tretman, već možemo da „skoknemo“ (i za vikend) do obližnje Slovenije. Tu vas, u Thermani Laško, čekaju specijalno osmišljeni programi u skladu sa ajurvedom, sa profesionalcima iz zemlje porekla ove discipline.

Zapadni svet, inače, godinama unazad sve više priznaje i podržava istočnjačke metode lečenja i terapije, a Thermana Laško je još 2012. godine, u saradnji sa kolegama iz svetske kolevke ajurvede – Kerale, otvorila Thermana & Veda ajurveda centar Laško, kao jedan od najkompletnijih centara u tom domenu u ovom delu Evrope.

Osim ovlašćenih ajurvedskih masaža, prestižna slovenačka termana nudi i programe boravka, koji uključuju individualnu i celokupnu konsultaciju integrisanog lečenja ajurvedom, jer se smatra da je holistički pristup – imperativ. Stoga, u Thermani Laško možete odabrati neke od paketa programa od 4 do čak 15 dana, tokom kojih ćete se zaista prepustiti čarima ajurvede.

Inače, ajurveda ne podrazumeva samo opuštanje i meditaciju, već i kompletnu detoksikaciju organizma – a mi bismo sada rekli „prolećno čišćenje“; zatim, obuhvata lepotu (estetiku), pravilnu ishranu, podmlađivanje spolja i iznutra. Tu su, naravno, i razne vežbe za um, duh i telo, poput joge, kao i biljne terapije i masaže lekovitim uljima. Osim dragocenog iskustva koje dobijate dok ste u samoj termani, kući ćete sa sobom poneti i brojne savete o zdravlju, u skladu s ajurvedom.

Recimo, ako imate probleme s varenjem ili cirkulacijom, preporuka je da više konzumirate kurkumu, koja istovremeno pomaže u čišćenju jetre. Taj poseban začin ima antiseptički, antibakterijski, antiinflamatorni i antifungalni efekat. Za one koji, možda, imaju problem s čestim upalama grla, rešenje može biti mešavina kurkume i soka od aloe vere, dok je „kralj“ u borbi protiv toksina susamovo ulje kojim možete masirati celo telo. Takođe, Indijci veoma cene biber, kim i đumbir, a ne treba ni naglašavati koliko je sama voda simbol zdravlja i „univerzalnog“ rešenja u ajurvedskoj medicini.

Ukoliko vas ovih dana muče sinusi ili prehlada, probajte da ublažite simptome bosiljkom ili mentom, a ne štedite na začinima ni kada je reč o ishrani. Na primer, idealno bi bilo da doručak – ovsene pahuljice – pospete korijanderom, anisom i cimetom, tako da dobijete pravu „detoks“ bombu. Tu su, svakako, od velike pomoći i vežbe disanja oko kojih se možete konsultovati sa indijskim majstorom joge iz Thermane Laško. On će vam dati savršene savete za aktivaciju dijafragme, poboljšanje koncentracije i opšte bolje disanje i pročišćenje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -