26.1 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Pametni štapići za bolje zdravlje

Japanski naučnici su razvili električne štapiće za jelo koji mogu da regulišu slanost jela kako bi pomogli osobama koje zbog zdravstvenih razloga moraju da smanje unos natrijuma u svoj organizam

Naučnici sa univerziteta Meiđi Homei Mijašita su napravili tradicionalne štapiće za jelo koji kontrolišu ukus i sastav jela. Ovi pametni štapići koriste elektrostimulaciju i mini-računar koji se nosi kao narukvica, što prilikom jela ne smeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NDTV (@ndtv)

Štapići koriste jako slabu električnu struju koja omogućava da se simulira prenos jona natrijuma do centra u ustima gde se i nalazi receptor za osećaj slanosti. Ovaj revolucionalrni uređaj je naročito važan za stanovnike Japana jer njihova tradicionalna kuhinja podrazumeva jela koja su dosta slana.

Štapići, bar tako tvrde naučnici, stvaraju veštački ukus soli u ustima, što ne utiče na ukus jela a u velikoj meri utiče na zdravlje, jer se ne unosi velika količina soli koja tradicionalno prati određena njihova jela.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Stanovnik Japana dnevno konzumira oko 10 grama soli, što  je dva puta više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Prekomeran unos natrijuma u organizam povezan je sa raznim bolstima, od kardiovaskularnih do ostalih kao što je moždani udar.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -