9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Ambasador zajedništva, razumevanja i različitosti

U srcu Bliskog Istoka, mestu susretanja različitih kultura i bogate tradicije naroda, jedno jelo se ističe kao pravi simbol gastronomskog saršenstva, to je falafel. Ova zlatno smeđa, hrskava kuglica nosi sa sobom ne samo izuzetan ukus, već pripoveda priču o nasleđu, zajednici i ljubavi prema hrani

Falafel je više od običnog jela, to je kombinacija istorije i kulinarske veštine koja se tradicionalno prenosi s generacije na generaciju. Poreklo ovog specijaliteta se može pratiti hiljadama godina unazad, sve do drevnih Egipćana, koji su prvi koristili tu namirnicu u ishrani. Od tada, falafel je putovao kroz vekove, pronalazeći svoje mesto na stolovima širom Bliskog Istoka i ostatka sveta.

Glavni sastojak ovog specijaliteta su leblebije, bogate proteinima i vlaknima, koje se usitnjavaju i mešaju sa aromatičnim začinima. Najčešće su to beli luk, korijander, kumin i peršun. Nakon mešanja, smesa se oblikuje u male loptice koje se prže u ulju do savršene zlatno smeđe boje ili peku u rerni. Glavna odlika je neodoljiva hrskava spoljašnjost i mekana unutrašnjost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luna Martinez (@morselship)

Ono što u stvari izdvaja falafel je njegova svestrana priroda i mogućnost prilagođavanja različitim ukusima i prilikama. Najčešće se služi u toplom pita hlebu sa svežom salatom, paradajzom i krastavcima, obogaćen kremastim tahini sosom i začinjen ljutim umakom, kada postaje prava gozba za sva čula.

Međutim, falafel je više od jela, on predstavlja spajanje zajednica i kultura. Predstavlja povod za okupljanje, gde se ljudi različitih nacija i vera druže i dele ljubav prema hrani. Falafe je oduvek spajao ljude i otvarao vrata empatiji i razumevanju.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

U svetu koji slavi različitost, falafel je globalni lider. Može se naći u Libanu, Turskoj, ali takođe i na ulicama Njujorka i Londona. Prisutan je u restoranima, omiljen na uličnim tezgama po gradovima širom sveta. Falafel je simbol gastronomske izvrsnosti, jelo koje spaja sve različitosti, to je simbol zajedništva i tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -