15 C
Belgrade
četvrtak, maj 9, 2024

Španija ne želi turiste

Malaga je divan grad na obali Sredozemnog mora u Španiji, poznat po bogatom kulturnom nasleđu, blagoj klimi i ukusnoj hrani. U ovom gradu je rođen čuveni Pablo Pikaso, pa i ne čudi činjenica da se u njemu nalaze brojni muzeji, galerije i znamenitosti vezane za njegov život i rad. Takođe, grad je poznat i po prelepim peščanim plažama, barovima i restoranima, i po velikom broju turista koji uživaju u svim blagodetima mediteranskog odmora. Međutim, ukoliko planirate da ga posetite, razmislite još jednom, jer meštani već nekoliko godina poručuju da turisti nišu više dobrodošli

Kao deo eskalirajućeg pokreta protiv prekomernog turizma u Španiji, stanovnici grada Malaga su počeli da lepe nalepnice na zgrade i pišu grafite po zidovima. Oni na taj način pozivaju turiste da se vrate svojim kućama. Ti natpisi i nalepnice, istaknute na turističkim apartmanima i hotelima, nose poruke poput „turisti smrde“, „ovde je živela nekad porodica“ ili „nekad je ovo bila moja kuća”.

Milioni turista željnih sunca svake godine hrle u andaluzijske dragulje Španije, Kosta del Sol i Malagu. Zbog sve većeg priliva turista meštani su sve nezadovoljniji, a svoje nezadovoljstvo su počeli su da izražavaju vrlo direktno i jasno.

Malaga je u poslednjim godinama sve popularnija među turistima zbog svoje prijatne klime. Pored toga, ona pruža utočište i sve većem broju digitalnih nomada, koji su direktno uticali na porast cena i usluga. Pojavile su se dodatne poruke koje naglašavaju nedostatak pristupačnog smeštaja za domicilno stanovništvo koji se pripisuje masovnom turizmu. Mnogi se žale zbog porasta troškova iznajmljivanja smeštaja, jer se sve više nekretnina iznajmljuje isključivo turistima.

Pored toga, svi poslovni objekti malih i srednjih preuzetnika se preuređuju i spremaju za prijem turista. To lokalno stanovništvo ostavlja bez posla i prihoda. Njima se više ne produžavaju ugovori o najmu, pa su mnogi od njih prisiljeni da napuste višegodišnje poslove i lokacije na kojim su radili.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Meštani ne gaje animozitet prema turistima, oni su samo prezasićeni situacijom i nereagovanjem lokalnih vlasti. Zajednica samo želi da se uvede stambena regulativa koja bi rešavala ovakva pitanja. Svesni da zavise od turista, oni su spremni da se nađe način da svi budu zadovoljni. Međutim, za sada, turisti zaista nisu dobrodošli, i trudiće se da im bude što neprijatnije na odmoru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -