11.5 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Upoznajte urbani Arktik

Hamerfest je smešten na obali Norveškog mora, i predstavlja jednu od najznačajnijih tačaka arktičke regije. Svojom bogatom istorijom i izvanrednom prirodom ovaj grad ostavlja snažan utisak na posetioce, bez obzira na veliku udaljenost od civilizacije

Istorija grada Hamerfest (Hammerfest) duboko je povezana sa morem. Dugo je bio važno ribarsko središte i polazište za mnoge pomorske ekspedicije koje su istraživale Arktik. Osim toga, Hamerfest je bio prvi grad na svetu koji je imao uličnu rasvetu koja je koristila gas, što je bilo zaista revolucionarno u 19. veku.

Sam geografski položaj grada ga čini izuzetnim. Nalazi se iznad Arktičkog kruga, što znači da je preko leta u gradu konstantno dan, dok su zime obavijene mrakom. Ovaj kontrast stvara u najmanju ruku jedinstvenu atmosferu u gradu, a to se odražava i na meštane. Oni jesu ćutljivi, pomalo povučeni, ali su velikog srca i rado dočekuju goste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marthe Nyvoll (@nyvoll)

Tradicija i kultura Hamerfesta se odražava u narodnoj odeći, hrani i običajima. Lokalno stanovništvo ponosno neguje svoje nasleđe i folklor, čime se održava bogata kulturna baština. Osnovan je 1789. godine, a danas u njemu živi oko 10.000 stanovnika. Severnije od njega nema drugih velikih naselja.

Grad je smešten u predivnim fjordovima, i nudi najbolje od divlje prirode. Turisti mogu uživati u šetnjama duž obale, planinarenju ili jednostavnom opuštanju uz zadivljujuć pogled na krajolik. Međutim, danas je potraga za aurorom borealis jedna od najpoznatijih atrakcija. Zbog položaja unutar arktičkog kruga, grad nudi najbolje mogućnosti za posmatranje Severnog svetla.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Danas je Hamerfest moderan grad koji se razvija, sa glavnim industrijama poput ribolova, naftne industrije i turizma. Posetioci mogu uživati u raznim znamenitostima, uključujući Muzej Hammerfest, koji pruža uvid u bogatu istoriju grada. Do njega se stiže najbolje avionom ili brodom iz grada Tromse, trebaće vam samo oko 8 sati vožnje. To i nije tako loše, imajući u vidu da putovanje od Osla do Hamerfesta traje skoro 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -