14.3 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Specijalitet koji spaja prošlost, sadašnjost, skromnost i izdržljivost

Ovaj specijalitet definitivno nije napravljen da bude ulična hrana, iako je popularan kao takav. On se uvek služi na tanjiru, i to samo na severu Nemačke, posebno u Hamburgu i okolini, gde važi za tradicionalno jelo sa bogatom istorijom

Često se dešava da čista oskudica u namirnicama u kombinaciji sa maštom stvara neka nova jela koja kasnije postaju tradicija. Takav je slučaj i sa specijalitetom Labskaus, koji je nastao sasvim slučajno od strane morskog kuvara koji je već neko vreme bio sa posadom na otvorenom moru. Bar tako kaže najinteresantnija legenda.

Nakon što su ostali bez namirnica, brodski kuvar je došao na ideju da sve preostalo stavi u lonac i skuva, posle čega je sve to dobro izmešao i ispasirao. Rezltat koji je dobio je ukusna i utešna kaša, hranljiva i pre svega praktična. Na taj način je hteo da nahrani posadu i da istovremeno “odmori” zube mornarima.

Utešno i ukusno

Od preostalih namirnica, krompira, govedine, luka pa čak i komada usoljene ribe, napravio je neko kuvano jelo koje je “obojio” kuvanom cveklom. U loncu su bila i jaja, ne tako sveža, ali u kombinaciji sa ostalim se nije primećivala razlika. Na kraju se jelo služilo dekorisano ukiseljenom haringom i krastavcem, i izgledao je kao nešto stvarno…jestivo.

Labskaus je jelo koje nosi sa sobom bogatu tradiciju i priču severne Nemačke. Ovo jednostavno jelo od svega i svačega simbolizuje izdržljivost i skromnost, karakteristike koje su često bile prisutne u životu mornara i radnika koji su bili osnova ovih krajeva.

Iako izgledom podseća na jednostavnu gulaš-varijantu, labskaus nosi u sebi dublje značenje. Nastalo je kao hrana pomoraca i siromašnijeg stanovništva, kao odraz životnog stila i uslova u kojima su ljudi tog vremena živeli. Jednostavni sastojci, jednostavni ljudi, a hrana je osnovna ljudska potreba.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Danas labskaus nije samo tradicionalno jelo, već je i gastronomski simbol regije. Restorani u Hamburgu i okolini ga često služe, prilagođavajući ga modernim ukusima, istovremeno čuvajući njegovu autentičnost. Turisti koji posećuju ovaj deo Nemačke često ga biraju kao specijalitet koji žele da probaju. Na taj način mogu da osete ukuse bogate istorije i nekadašnjih vrednosti ovog dela zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -