Kritska salata, ili kako je poznata i dakos salata, predstavlja ukusan i tradicionalni specijalitet sa grčkog ostrva Krit. Ova salata je osvežavajuća i jednostavna za pripremu, a definiše je spoj autentičnih sastojaka koji odražavaju bogatu kritsku kuhinju i mediteranski način ishrane
Glavni sastojak ove salate su kritski krekeri ili dvopeci, poznati kao dakos ili kritharokouloura. Ovi dvopeci su napravljeni od integralnog ječmenog brašna i vode, a karakteristični su po hrskavoj teksturi. Pre pripreme, oni se potapaju u vodu ili maslinovo ulje da omekšaju, što im daje specifičnu teksturu i ukus. Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je u 2023. godini dakos salatu proglasio za najbolju na svetu.
View this post on Instagram
Pored dvopeka, kritska salata sadrži paradajz, feta sir, masline, crni luk i maslinovo ulje. Paradajz se isecka na sitne komade i pospe preko dvopeka, dok se feta sir izmrvi i stavi preko paradajza. Masline se dodaju za dodatnu teksturu i ukus, dok se crni luk secka na tanke kolutove i doda na vrh salate.
Glavni začini koji se koriste su so, biber, origano i maslinovo ulje. Ovi začini doprinose bogatom ukusu salate i upotpunjuju sveže sastojke. Salata se obično služi kao predjelo ili lagani obrok, a može se kombinovati sa drugim jelima ili servirati kao samostalno jelo.
Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.
Salata sa Krita predstavlja savršen spoj tradicionalnih kritskih sastojaka i jednostavne pripreme. Ova salata je omiljena među ljubiteljima mediteranske kuhinje zbog svog osvežavajućeg ukusa i hranljivih sastojaka. Ono što je najinteresantnije je to što će vas na prvom zalogaju ova jedinstvena salata odvesti na putovanje kroz ukuse i mirise Krita.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.