16 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Najpoznatija atrakcija Zakintosa zatvorena za turiste

Plaža Navajo na ostrvu Zakintos je napoznatija po belom pesku i po olupini broda na obali male uvale. Međutim, verovatno najfotografisaniji motiv u čitavoj Grčkoj je u velikoj opasnosti od nestajanja. Upravo zbog toga su grčke vlasti odlučile da zatvore plažu za posete

Navajo, koja se često naziva „Plaža brodoloma“, najpoznatija je po olupini MV Panagiotis, broda koji se nasukao 1980. godine. Ova 43 godine stara olupina je jedna od najposećenijih i najfotografisanijih atrakcija ostrva, možda čak i cele Grčke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zakynthos (@zakynthos.official)

Međutim, godine izlaganja moru i suncu su ostavile dubok trag na olupini, čije se stanje u poslednih nekoliko godina dramatično pogoršalo. U 2018. i 2022. godini desile su se nepogode u vidi klizišta i tada je plaža bila privremeno zatvorena. Kupanje i sidrenje čamaca zabranjeni su nakon što se deo litice srušio. To je ozbiljno uticalo na stanje olupine broda.

U grčkom Službenom glasniku objavljena je odluka Vlade kojom se i ove godine produžuje zabrana pristupa plaži, i sa mora, i sa kopna. Plaža Navajo će za turiste ostati zatvorena, oni će moći da je vide, ali samo sa bezbedne udaljenosti sa mora.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Kako je navedeno u odluci, zabrane koje su bile na snazi prošle godine nastaviće se i u novoj letnjoj sezoni zbog rizika od odrona. Kretanje po plaži i dalje nije dozvoljeno, kao ni usidravanje brodova u zalivu. Zabranjeno je i plivanje u samom zalivu, tačnije u morskom području unutar imaginarne linije koja spaja dva zaliva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -