18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Novi Zakon o ugostiteljstvu u Sloveniji

U Sloveniji se do 17. juna na javnoj raspravi nalazi novi Zakon o ugostiteljstvu. Njegov glavni cilj je uspostavljanje održivog turizma, čija će okosnica biti podizanje kvaliteta usluga i pojednostavljenje administracije za ugostitelje

Novi slovenački Zakon o ugostiteljstvu podrazumeva ograničavanje izdavanja apartmana tutistima na maksimalno 30 dana i ograničenje broja kreveta po smeštajnoj jedinici. Takođe, podrazumeva obavezno upisivanje iznajmljivača u poslovni registar, uvođenje saglasnosti opšine za rentiranje i davanje većih ovlašćenje komunalnim inspekcijama.

Glavni cilj je uspostavljanje održivog turizma i kvaliteta, jednostavnija administracija za ugostitelje i smanjenje neravnoteže na tržištu stanovanja. Zakon koji je predstavilo Ministarstvo ekonomije ima i jednu neobičnu novost koja bi mogla naići na neodobravanje turista, a to je mogućnost naplaćivanja vode iz gradskog vodovoda u ugostiteljskim objektima.

Kako je dalje saopšteno, novi Zakon o ugostiteljskoj delatnosti podržava ugostitelje i smanjuje birokratiju, štiti goste i turiste i osigurava dobrobit lokalnog stanovništva. Kratkoročni najam apartmana neće biti zabranjen, već regulisan tako da se umanju štetni društveni učinci te delatnosti.

Glavno načelo Zakona je ograničenje kratkoročnog najma stanova na najviše 30 dana godišnje, a opšine mogu promeniti ovo ograničenje. Oni to mogu uraditi u slučaju da na njihovom području nema stambenih neravnoteža. ako postoji nedostatak ove vrste ponude i ako je to u skladu s turističkim ciljevima opštine.

Ponuda stanova za kratkoročni najam je u poslednje vreme eksponencijalno porasla, navode iz Ministarstva. Prošle godine je u tu svrhu oglašeno čak pet puta više nekretnina nego 2015. godine.  Od ukupne ponude, 48% je bilo koncentrisano u pet opština, u Ljubljani, Piranu, Bledu, Kopru i Kranjskoj Gori.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ugostitelji i pružaoci usluga kratkoročnog najma mogu biti pravna lica odnosno fizička lica koja će biti upisana u poslovni registar. Maksimalan dopušteni broj kreveta u pojedinačnom stanu biće 15, odnosno šest za zgrade sa više stanova.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -