13.8 C
Belgrade
subota, oktobar 5, 2024

Lastovo i fumari – ponos ostrvske panorame

Lastovo je ostrvo u Hrvatskoj, smešteno u južnom delu Jadranskog mora. Poznato je po svojoj netaknutoj prirodi, i po bogatoj istoriji i kulturi. Lastovo je takođe deo Lastovskog arhipelaga, koji je zaštićen kao prirodni park. Ovaj kraj Hrvatske je još uvek ostao svoj, neiskvaren spoljnim uticajima, što potvrđuje i jedan interesantan fenomen

Lastovo ima bogatu istoriju koja datira još iz vremena Ilira, starih Grka i Rimljana, i bilo je strateški važno tokom različitih ratova i sukoba u istoriji. Njegova izolacija i relativna nepristupačnost omogućili su očuvanje autentičnog mediteranskog načina života.

Lastovo je i danas poprilično mirna destinacija, bez velikog broja turista i stranaca. Ono što fascinira svakog putnika koji se zadesi na ostrvu jeste mirna atmosfera sa stari kamenim kućama koje imaju interesantne i maštovite dimnjake.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vjeko Kramer (@vjekolito)

Ovi dimnjaci, kojih ima jako puno, nazivaju se Fumari, i predstavljaju biser graditeljske tradicije i mašte naroda. Prema predanju, Lastovljani su se međusobno nadmudrivali gradeći izetno komplikovane i dekorativne dimnjake na svojim kućama.

Neki fumari su bili jednostavni, neki vrlo zanimljivi, sa brojnim detaljima koji su navodno dodavani kako bi se rugali komšijama. U suštini, to je bio odraz i demonstracija arhitektonskog umeća meštana.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Danas postoji više od 100 dimnjaka na ostrvu, i predstavljaju najpoznatiji simbol kulturnog nasleđa i identiteta ostrva koji krasi lastovsku panoramu. Mnogi od njih služe samo kao ukras i pozadina za lepe uspomene i fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -